Hopp til innhold

Pokémon Go står på døra til museene

– Jeg er ikke blant spillerne, så jeg har ikke rukket å se potensialet. Jeg ser bare at folk går rundt med sine smarttelefoner og leter etter noe, sier Jarle Strømodden, direktøren for Vigelandsmuseet.

Jarle Strømodden, med spillende gutter i bakgrunnen

POKÉMON-FEBER I VIGELANDSPARKEN: – Dette betyr at vi har fått en ekstra dimensjon i bruken av parken. Her trener folk, de griller, og nå fanger de også dyr, sier direktøren for Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Sigrid Røyseng

Sigrid Røyseng, professor i kultur og ledelse på Handelshøyskolen BI.

Foto: Handelshøyskolen BI

Vigelandsanlegget er det beste stedet å lete etter Pokémon, mener mange. Også andre kulturinstitusjoner, som Botanisk hage, er full av folk som går på jakt etter datadyr. Og når Munchmuseet stenger døra på ettermiddagen står det fortsatt små gjenger utenfor utover kvelden. De håper på å få tak i den ettertraktede Pikachu.

– Hvis Pokémon-feberen herjer rett utenfor døra di, er det et paradoks hvis du ikke utnytter det. Og da nytter det ikke å komme trekkende med den siste utstillingen. Du må tenke: Hva er det en spiller i spillmodus kan være interessert i, sier Sigrid Røyseng, professor på Handelshøyskolen BI.

Ferietid hos museene

Kulturinstitusjonene bør tenke over om de kan tilføre spillopplevelsen noe, mener professoren. Og hva kan Pokémon Go-spillere være interessert i å få? Er det ladestasjon? Musikk til arbeidet? At kunstmuseet MoMa i New York gjør oppmerksom på at de har to Poké-stopp der det er lett å fange dyr?

Forrige uke åpnet dyrehagen i den amerikanske byen Phoenix en time tidligere for Pokémon Go-spillere. De ansatte gikk inn i spillet og la ut tårn som drysset åte for å lokke til seg flere Pokémon-dyr og slik gjøre det gøyere for spillere å være i dyrehagen.

Det samme har ferievikarene i Vigelands Hus i Mandal gjort. De lokker med vafler, brus og åtetårnene som kalles «lures».

Amalie, Joakim og Linus Rasmussen

Amalie, Joakim og Linus Rasmussen fant både Pikachu og Clefairy da de var utenfor Munchmuseet tirsdag. Å gå inn i museet var ikke en del av planen.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Jannicke og Benjamin Tørlen

Jannicke begynte på nytt i spillet da hun skjønte at det var gøyest å være på samme lag som Benjamin. Derfor er hun bare på nivå 5, mens Benjamin er på nivå 16. Tørlen-familien er i Botanisk hage og samler dyr.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Direktøren for Vigelandsmuseet i Oslo sier at de skal snakke sammen når flere er tilbake på jobb.

– Vi må jo se hva vi kan gjøre med spillet, hva vi kan gjøre for brukerne, i den grad vi kan gjøre noe for dem, sier Jarle Strømodden.

Nå er det midt i fellesferien. Munchmuseets ledere er på ferie. I Botanisk hage rett ved sier Marianne Strøm at de nok skal kaste seg rundt etter ferietiden, men at de foreløpig har lagt ut bilder av datadyr på Facebook-siden sin.

– Vi syns det er kjempestas at det kommer masse folk. De ser kanskje mer ned på telefonen sin, men de går i grupper og de koser seg. På et av Poké-stoppene her kom det opp et bilde av Moes pilebenk og da er det jo mulighet for noe læring i det også, sier Marianne Strøm, leder for utadseksjonen nå i sommer,

Marianne Strøm, Botanisk hage

– Nede ved boligblokkene er det mer rotte-dyr. Her er det koseligere dyr. Det er forskjell på hva slags dyr det er rundt i byen, sier Marianne Strøm. Hun arbeider i Botanisk hage og har lastet ned Pokémon-spillet for bedre å forstå hva som foregår i parken.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Professoren på BI sier at kulturinstitusjoner har vært mest opptatt av hva de kan gjøre publikum opptatt av, ikke hva publikum faktisk er interessert i. For publikum er hyggelige omgivelser og det sosiale viktig.

– Her er brua over til Pokémon-feberen. Kulturinstitusjonen kan gi en arena som tilfører spillopplevelsen noe nytt. Pokémon-feberen kunne stimulere kreativiteten, sier Sigrid Røyseng.

– Det er helt super-dupert

I Eidsvoll-bygningen sitter Erik Jondell og rydder direktørkontoret sitt. I forrige uke lærte han at det er to gymmer og 15 Poké-stopp rundt Eidsvoll 1814.

– Jeg skjønte ingenting. Utenfor kontoret gikk folk og så ned i mobiltelefonen. Det var jo ikke så vanskelig å spørre seg frem da: Joda, dette var Pokémon. Og da ble jeg så fristet at jeg måtte laste ned selv.

Disse dager vrimler det av folk i parken til tolv om kvelden.

– Vi har alltid vært veldig åpne for at folk skal bruke parken vår. Det er fantastisk. Folk bruker området. Det er ikke tråkket ned noe bed, eller noe sånt. Det er helt super-dupert, sier Erik Jondell.

Familie leter Pokemons på Eidsvoll

Erik Jondell begynte å lure på hva folk holdt på med utenfor kontorvinduet hans. Denne familien sanker Pokemon-dyr i parken utenfor Eidsvollbygningen. Nå er direktøren på nivå 8 i spillet.

Foto: Erik Jondell
Parken utenfor Eidsvollbygningen

EIDSVOLLBYGNINGEN: Seint tirsdag kveld. 21 biler på parkeringsplassen og parken utenfor Eidsvollbygningen er full av folk.

Foto: Erik Jondell