Plukk snegler nå

På Østlandet og Vestlandet er brunsneglene tidlig ute i år, og nå er det spesielt effektivt å plukke dem.

Brunsnegl

PLAGEÅND: Det kan være lurt å gjøre unna en del av snegleplukkingen nå.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Akkurat nå når snøen er gått, og de første snøklokkene og krokusene titter opp av bakken, kryper de første brune plageåndene frem. Da kan det lønne seg å være på vakt.

Erling Fløistad

Forsker Erling Fløistad ved Bioforsk på Ås, sier det er vanskelig å si noe om hvor mye snegl det blir.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

– Sneglene gjemmer seg nede i bakken, og begynner å komme opp så snart gradestokken beveger seg opp på plussiden. Det er ikke flust med mat for dem akkurat nå, og de går etter de få plantene som kommer frem. De skjuler seg gjerne flere sammen, så hvis du følger litt med er det mulig å se hvor de kommer fra. Da kan de plukkes ganske effektivt, sier forsker Erling Fløistad ved Bioforsk på Ås.

Få oversikt

Brunsnegl-egg

Snegleggene ble lagt i klaser på 20 -50 stykker nede i jorda.

Foto: Christine Kay Landrø

Brunsneglene lever bare i ett år. Det siste de voksne sneglene gjør om høsten før de dør, er å legge egg som klekkes og overvintrer som småsnegler i hulrom i jorda, ofte mange sammen. Det å finne disse stedene og ta dem når de kommer frem, kan være lurt.

Han oppfordrer folk til å ta en liten våronn og luke litt i hagen i disse dager, for å få oversikt.

– Når folk ser etter de første sneglene, må de være klar over at de ser veldig anderledes ut enn de voksne brunsneglene om sommeren. De de er lyse og stripete, og veldig små, kanskje under en centimeter lange, forteller forskeren.

– Hvis du først finner én, bør du grave litt i jorda i nærheten, og se litt godt etter. Da kan du finne mange på en gang.

Vinteren har mindre betydning

Brunsnegl

Den lille brunsneglen er stripete, og ser ganske annerledes ut enn de voksne sneglene. Nå tidlig på våren er de knøttsmå - ofte under en centimeter lange.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Selv om det er tidlig vår på Østlandet, har det mindre å si for hvor mye snegler det blir til sommeren. Eggene legges uansett bare om høsten, så det blir ikke flere selv om det er gunstige værforhold.

– Jeg blir alltid spurt om det blir mye brunsnegler her og der, siden det har vært en mild vinter. Men vinteren har ikke så mye å si, for det skal mye til at sneglene fryser i hjel. Da er forholdene nå fremover viktigere. Blir det mye sol og tørt vær kan sneglene tørke ut, og da kan det blir færre av dem, sier Fløistad.

Les også:

Sjekk nøye

Brunsnegler i bøtte

Det kan bli ganske store mengder på sommeren.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Og har du ennå ikke de ubudne gjestene i hagen din må du passe på så du ikke inviterer dem inn..

– De fleste har importert sneglene selv via hageplanter de har kjøpt, eller at naboen har gjort det. Sneglene gjemmer seg i potta eller i røttene, så det bør sjekkes nøye før nye planter settes ut, sier han.