Planla å reise tilbake til Litauen i desember

De tre savnede etter raset på Sørum kom alle fra samme område i Litauen. Moren til den yngste av dem sørger nå dypt etter at sønnen ble borte i leirmassene.

LITAUEN: Moren til den savnede arbeideren, Paulius Kuliesius, fortviler over at sønnen ennå ikke er funnet etter at han ble borte i rasulykken på Sørum torsdag.

27 år gamle Paulius Kuliecius fra landsbyen Pagiriai var en av de tre litauiske arbeiderne som ble tatt av leirraset på Sørum torsdag ettermiddag.

Hans mor, Nijolė Kuliešienė, forteller til den litauiske avisen Lietuvos rytas at ulykken har gått hardt inn på henne og at hun nå sørger over at sønnen trolig er omkommet.

– I går følte jeg meg virkelig dårlig, jeg var svimmel og fikk hodepine, sier hun.

Hun forteller at Kuliecius lenge hadde tenkt på å reise til Norge for å jobbe, fordi han hadde flere venner som allerede var der.

– Han dro med en gang han fikk en jobb. Han tjente mye penger, fikk betalt ned gjeld og var veldig fornøyd. Han hadde planer om å komme tilbake den 18. desember og skulle leie en leilighet i Kaunas, slik at han kunne komme og besøke oss oftere, sier Kuliešienė til avisen.

Venner fra samme landsby

Også Darius Sciukas (47) og Arturas Miskinis (37), som er savna i skredet, kom fra Kedainiai-distriktet sentralt i Litauen, ifølge Lietuvos rytas.

I den lille landsbyen Pagiriai er hele lokalmiljøet nå sterkt preget etter ulykken i Norge. Også en av dem som overlevde skredet kommer herfra.

Zofija Kubiliuniene

KONDOLERER: En hel landsby sørger etter tapet av de tre litauiske arbeiderne som er savnet på Sørum, sier naboen Zofija Kubiliuniene.

Foto: EBU

Zofija Kubiliuniene, nabo og Vel-leder i Pagiriai, sier ulykken er en stor tragedie for alle de pårørende, men spesielt for moren til den savnede 27-åringen.

– Kuliecius var til stor hjelp for moren, siden også hans far døde på tragisk vis da gutten var bare en måned gammel. Nå er han selv død. Om de bare kunne finne ham så moren får begravet sin sønn, sier hun til tv-kanalen LRT.

Litauiske myndigheter følger opp

NRK har snakket med litauiske utenriksmyndigheter som opplyser at de var i kontakt med de savnedes familier i går.

Det er ukjent om familiene planlegger å komme til Norge.

– Dette er informasjon som vi ikke går ut med. Det eneste vi kan si er vi holder kontakten med familiene, sier talsmann for den litauiske utenriksministeren i Vilnius, Kestutis Vaškelevičius.

Den litauiske ambassaden i Oslo har også vært i kontakt med de tre overlevende, der en er på sykehus og de to andre hjemme.

– Vi har tilbudt dem bistand hvis det skulle være et ønske om det, men foreløpig har de takket nei til dette, sier Vaškelevičius.

Stor oppmerksomhet i Litauen

Det bor om lag 37 000 litauere i Norge. Litauerne utgjør den tredje største innvandrergruppen til Norge, etter svensker og polakker.

I tillegg var det i juni i år registrert 9 721 arbeidere fra Litauen på korttidsopphold i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Vaškelevičius sier at den tragiske hendelsen har fått stor oppmerksomhet i litauiske medier.

– Ambassadøren føler med familiene til de savnede og også de tre som overlevde raset. Foreløpig har de tre status som savnede, men vi er jo klar over at sjansene er små for at de har overlevd, sier talsmannen.

Vaškelevičius sier at de litauiske myndighetene nå følger letearbeidet i tett kontakt med norsk politi.