Pipa er på plass

Det omfattende monteringsarbeidet er omsider ferdig, og Borregaard har fått en splitter ny, og langt mer miljøvennlig pipe.

Pipemontering Borregaard
Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

Sjudelt gigant

Den nye pipa er av stål og produsert i Danmark. Den ble fraktet til Borregaard i 7 deler i løpet av forrige uke. Siste seksjon ble heist opp og montert i dag. Den er 130 meter høy og skal erstatte den gamle betongpipa som ble bygget i 1974 som er 146 meter høy. Den nye står litt høyere i terrenget og er derfor 11 meter lavere enn den gamle.

Pipetransport - en omstendelig affære

Den nye pipa er, som den gamle, en del av fyrhuset på Borregaard. Der fyres det med olje for å produsere damp og varme til fabrikken. Et nytt rensesystem reduserer SO2-utslippene.

Kranen som er brukt til å heise på plass pipeseksjonene er 150 meter høy og kommer fra Sverige.

Pipa kommer på plass

Ferdig til bruk i vår

Det gjenstår en del arbeider med å koble pipa til fyrhuset. Når dette er ferdig om en måneds tid skal pipa "testkjøres". Når pipa er i full drift starter arbeidene med å rive den gamle. Det vil skje tidligst på forsommeren. Teknikken man skal bruke er å rive pipeveggene fra toppen og slippe massene ned i pipesjakta. Altså ingen spektakulær nedsprengning.