Pingvin-lignende fugler i Oslo

Rundt i Oslo kan man ifølge Fuglehjelpen finne flere hundre forvirrede pingvinlignende fugler. De har trolig navigert feil da de skulle nordover.

Lomvi

Lomvi.

Foto: Dan Hersman/Creative Commons/Flickr.com

– Vi har fått mange telefoner om disse, jeg regner med at det ligger mellom 250 og 300 av dem rundt om i byen nå, sier Pelle Wickström i Fuglehjelpen til Dagbladet.

Èn skal ha blitt funnet i rundkjøringen ved Ullevål Stadion i Oslo.

Lomvi

Lomvi.

Foto: NRK/ Kjartan Trana

Den pingvinlignende fuglen heter lomvi, og er en utrydningstruet art. Derfor håper Wickström at folk som finner fuglene tar dem i en pose og frakter dem til vannet.

– Det spiller ingen rolle om det er ferskvann eller saltvann. Men ikke mat fuglene med brød, det kan de dø av. Fersk fisk er derimot ok, sier han.

Feilnavigering

Fuglen flyr ikke høyt om den ikke blir dyttet opp av vinder.

– De ser ikke forskjell på asfalt og vann, og de vet ikke hva hus og veier er, så den er forvirret i byen, sier Wickström.

Lomvien pleier ifølge Dagbladet å fly nordover vest for Norge, og Wickström tror at vind kan ha satt dem ut av kurs.

– Kompasset i hodet deres sier bare nordover, de skjønner ikke at om de skal komme seg nordover, så må de tilbake rundt Sørlandet igjen, sier han.

Wickström sier at dette har skjedd før. For syv år siden gikk han og plukket døde lomvier i skogen og i 2008 ble mange lomvier fra Oslofjorden fraktet hjem med fly.

Lomvi er en alkefugl som lever langs norskekysten fra Utsira i sør til Finnmark i nord.