– Bryter en loven må en ta straffen

Raio Piiroja ble i dag dømt til 8 måneders betinget fengsel. Nå ønsker den tidligere FFK-spilleren å se fremover.

Raio Piiroja i retten

Piiroja (t.h.) møtte i dag i Fredrikstad tingrett sammen med sin forsvarer Ole Petter Drevland.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Den tidligere Vålerenga- og FFK- spilleren erkjente straffskyld da han møtte i Fredrikstad tingrett fredag.

Akkurat som politiadvokat Kåre Solvoll spådde i går, valgte estlandske Raio Piiroja å erkjenne skyld etter siktelsen da han møtte for Fredrikstad tingrett i morges.

Etter en kort tenkepause fastsatte dommeren straffen til 8 måneders betinget fengsel, med prøvetid på to år. Piiroja vedtok dommen på stedet.

– Hvis du bryter loven må du ta straffen. Nå tar jeg straffen og er klar for å avslutte denne historien. Livet går videre, sier Piiroja til NRK.no etter domsavsigelsen.

– Gammel sak

– Jeg innrømmer at jeg burde forstått dette. Det var klubbene som inngikk en avtale seg imellom, sa Piiroja i retten.

Klubbene han viser til er Fredrikstad Fotballklubb og den estiske klubben Flora Tallinn. Piiroja har vært siktet for skatteunndragelser på rundt 800 000 kroner.

– Jeg har gjennom hele mitt liv mottatt ikke-skattepliktig stipend. Det er lovlig i Estland. Jeg skulle ha visst at det ikke var lov i Norge, forklarte han i retten.

Påtalemyndigheten ba om 10 måneders betinget fengsel for estlenderen. Forsvaret mente straffen burde ligge på 6–8 måneders betinget.

– Det er flere forhold som får betydning. Det er ikke en forsettlig overtredelse, men en uaktsom. Det er ikke han som har initiert denne avtalen, men folk han hadde all grunn til å stole på, sa Piirojas forsvarer Ole Petter Drevland.

Forsvareren viste også til dommen mot tidligere FFK-spiller Brian West fra tidligere i år. West ble i slutten av mars dømt til 10 måneders betinget fengsel for å ha unndratt 1,26 millioner kroner i skatt.

– Raio Piiroja har gjort opp skattekravet med myndighetene og viser vilje til å gjøre opp for seg. Han stilte til avhør til tross for at han var i Holland på det aktuelle tidspunktet. I tillegg begynner dette å bli en gammel sak, fortsatte Drevland.

– Har ført til stress

I tingretten fortalte Piiroja at saken har vært en stor belastning for ham og familien. Dagens tilståelse betyr at en årelang etterforskning omsider har kommet til en slutt.

– Dette har ført til mye stress for meg og min familie. Man har saken liggende i bakhodet hele tiden. Man tenker på straff og hvor høye krav en får til slutt, sa Piiroja.

Er du glad for at saken nå kan avsluttes? spurte forsvarer Drevland.

– Ja, det betyr at jeg kan fortsette med livet igjen.

– Dette har vært i nyhetene hele tiden, og det har blitt en stor sak i Estland også, sier Piiroja til NRK utenfor rettslokalet.

– Er det noen andre enn deg selv å klandre i denne saken?

– Jeg skylder ikke på noen andre. Kun meg selv.

– Fordekt lønn

Påtalemakten mener det estiske agentfirmaet som fikk betalt samtidig som Piiroja spilte for FFK, i praksis var en fordekt avlønning av spilleren. Saken har vært etterforsket siden Piiroja ble anmeldt av kemneren i november 2011.

Etterforskningen har ført til at mange har vært siktet i saken og tre tidligere ledere i klubben har fått bøter på 25.000 kroner hver. Daværende FFK-selskaper ble også idømt foretaksstraffer.

Brian West ble i slutten av mars dømt til 10 måneders betinget fengsel for å ha unndratt 1,26 millioner kroner i skatt mens han spilte for Fredrikstad Fotballklubb.

Den tidligere FFK-spilleren vedtok dommen på stedet.

– Jeg synes dommen er rettferdig, så jeg får bare respektere den og gå videre. Man blir selvfølgelig lettet når man slipper å sitte i fengsel, sier han til NRK.no.

Politiet nedla påstand om 12 måneders betinget fengsel.

– Det er godt for både meg og FFK å kunne legge dette bak seg. Nå kan vi se fremover, avslutter Piiroja.