Hopp til innhold

Petter Skauen 70 år: – Han står frem som en pioner

Han blir beskrevet som raus, godhjerta, helt og en engel på jord! Petter Skauen er kjent for sitt arbeid for fred og forsoning. Nå er han 70 år!

Petter Skauen i Guatemala

Petter Skauen (i midten) har nettopp vært i Guatemala med Kjetil Lillesæter. Her i samtale med Edgar fra hjelpeorganisasjonen «Fundated»

Foto: Privat

Petter Skauen har brukt mesteparten av sitt voksne liv til å hjelpe andre. Gjennom sitt virke i Kirkens Nødhjelp har han hjulpet folk i blant annet Guatemala, Ecuador og Haiti.

Petter Skauen i Guatemala

Slik er vi vant til å se Petter Skauen - med en hjelpende hånd i Guatemala.

Foto: NRK

Torsdag fylte han 70 år. Nå er han hjemme fra Guatemala der han har jobbet for fred, forsoning og fattige i mange år. Det var hans siste tur før han starter på livet som pensjonist.

– Det var en spesiell opplevelse og det var en god opplevelse, forteller jubilanten.

Tok med seg partene på hytta

Som brobygger jobbet han utradisjonelt. Han inviterte representanter fra både indianere, gerilja og militære hjem til hytta si i skjærgården og ut i jolla, for å skape relasjoner.

– Ambassadør Arne Aasheim og jeg valgte å snu alle steiner i bekken. Vi knyttet kontakt med den harde linja, blant annet militære som vi inviterte til Norge. Som menneske til menneske var det veldig fint å sitte på verandaen på hytta og prate om livet, barna deres og det de var opptatt av, forteller Skauen.

– Jeg husker godt at jeg hadde med to ganske tøffe militære til hytta på enden av Kråkerøy. Det syntes de var vakkert. En general sa til meg at hvis demokrati er å suse utover her i en liten båt, så går jeg for det.

Hør da Petter Skauen ble intervjuet i jolla si for noen år tilbake:

Biskopen: – En pioner

Biskop i Borg, Atle Sommerfelt, var Skauens tidligere sjef som generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han har kun gode ord å si om 70-åringen.

– Petter Skauen står frem som en pioner i den norske kirke, i norsk offentlighet og i det humanitære arbeidet for å skape en bro mellom omsorgen for det enkelte mennesket, respekten for mennesket og arbeidet for å fjerne årsakene til nød og elendighet knyttet opp til menneskerettighetsbrudd, diktaturer og krig, sier biskopen.

Marte Skauen

Datteren Marte Skauen forteller om en god far.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Selv om Skauen har vært mye ute å reist, har han vært en god far for sine tre barn, Anne, Per Christian og Marte.

– Hvis det har vært noe har pappa alltid vært der likevel. Har jeg vært lei meg eller glad har han alltid ringt. Han har ringt oss hver dag og det gjør han fremdeles, forteller Marte Skauen.

  • Se biskop Atle Sommerfeldts gratulasjon til Petter Skauen:
    Petter Skauen er 70 år.

Maskingevær mot tinningen

Petter Skauen får mye av æren for arbeidet i Guatemala som førte til fredsavtalen som ble underskrevet i Oslo i 1996. Etter det har han mottatt en rekke priser, blant annet Hjelp til selvhjelp-prisen, Brobyggerprisen og Østfoldprisen.

Men det var ikke alltid lett arbeid. I Guatemala opplevde han på begynnelsen av 90-tallet at bilen ble omringet av bevæpnede menn, han ble trukket inn i et hus og fikk et maskingevær stukket inn i munnen og et rettet mot tinningen.

SKAUEN PRIS

Petter Skauen har vært gjennom mye og hylles av mange. Her er han i 1995.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Et lite innblikk i døden og å føle at døden er noe man kan møte når som helst, det har nok gjort noe med meg som jeg er mer glad enn redd for, sa Petter Skauen i et intervju med NRK i 2008.

Nå sier han at han skal bli pensjonist, men pensjonisten Skauen skal bruke tiden til å lede den svenske «Hanell-stiftelsen».

I forrige uke skrev Erling Borgen en hyllest til Skauen i Dagsavisen.

– Petter Skauen er en levende helt og trolig den nordmann som har reddet flest menneskeliv, skriver han.