Hopp til innhold

Peterson må skjerpe utslippet

Kan føre til mindre lukt fra den gamle industri-kjempen i Moss.

Peterson i Moss

Peterson Linerboard må regne med strengere utslippskrav.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Statens forurensningstilsyn (SFT) er i ferd med å vurdere alle eksisterende tillatelser, og fungerende avdelingsdirektør Grethe Braastad sier Peterson må regne med en innskjerping.

– Det skal gjøres en revidering av kravet med hensyn til EU-reglene. Blant annet at de skal ha en prosess som er i henhold til beste tilgjengelige teknologi, sier Braastad til NRK.

Mindre lukt

Kravene til Petersons utslipp til luft vil dermed bli både strengere og mer detaljert.

– Det vil blant annet bli stilt en maksimal grense for samlet utslipp fra alle bedriftens kilder. I tillegg får de en maksimal grense for totalt svovel- utslipp. Det er de svovelforbindelsene som skaper vond lukt, sier Braastad.

Betyr det at Peterson vil lukte mindre?

– Det legges iallefall opp til en innskjerping av kravene ja, legger Braastad til.

LES: Mosselukta hedres som kulturminne

Er inneforstått med strengere krav

Det vil også bli stilt strengere krav til Petersons støy, enegiforbruk og avfallshåndtering. Men nøyaktig hvor strenge de nye kravene vil bli er så langt ikke bestemt.

HMS og kvalitetssjef ved Peterson i Moss Eivind Wentzel Jensen sier Peterson er inneforstått med strengere krav.

– Det er en ting vi har hatt en tett dialog med SFT på over lang tid. Dette er et nivå som vi tror vi skal klare å ligge på med rimelig grei margin, men heller ikke mer, sier Jensen.

Naturvernforbundet jubler

Leder i Naturvernforbundet i mosseregionen, Mariana Oberti, mener det er på tide at utslipps- kravene til Peterson blir skjerpet.

– Jeg syntes det var veldig bra. Men egentlig så burde SFT ha kommet på banen før. Mossesundet er allerede så forurenset at hvis man ikke ville gjort noe nå, så kan man bare glemme å redde det, sier Oberti.

LES OGSÅ: