Hopp til innhold

Permitterer etter avgiftssjokk

Landets eneste biodieselprodusent varsler permitteringer som følge av regjeringens forslag om avgiftsbelegging av biodiesel.

Uniol i Fredrikstad

Uniol venter med en kapitaltilførsel til driften i påvente av hva som blir det endelige utfallet når det gjelder spørsmålet om det skal bli avgift på biodiesel eller ikke.

Foto: Lars Håkon Pedersen

Bare fire måneder etter at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) åpnet landets eneste anlegg for produksjon av biodiesel, varsler produsenten permitteringer.

Uniol AS har bygget opp et flunkende nytt produksjonsanlegg i Fredrikstad til en verdi av 350 millioner kroner.

Investeringen ble gjort under forutsetning av at avgiftsfritaket på biodiesel ville bli videreført.

Men ifølge signaler fra regjeringen i forbindelse med forslaget til statsbudsjett skal avgiftsfritaket fases ut over to år og at det skal kreves full dieselavgift for biodiesel i 2011.

Les: - Nei til avgiftsbelagt biodiesel

Les: Avgiftssjokk for biodieselprodusent

- Gjør biodiesel mindre attraktivt

Uniol varslet i dag permitteringer som følge av regjeringens forslag om å innføre avgift på biodiesel.

Uniol mener at avgiften kommer til å gjøre biodiesel mindre attraktivt på drivstoffmarkedet betydelig.

- Det som skjer hos oss nå er at vi planlegger å dra ned aktivitetsnivået vårt og kostnadspådraget som følge av at markedet for biodiesel vil bli betydelig dårligere i og med at regjeringen vil avgiftsbelegge biodiesel, sier konstituert administrerende direktør i Uniol, Thore Eilertsen.

20 kan miste jobben

Han opplyser at det er 20 personer som kan stå i fare for å miste jobbene sine i selskapet, men understreker at ringvirkningene blir mer omfattende, siden dette også vil gå utover flere leverandører.

- Vi har en helt ny fabrikk, helt uten utslipp til miljøet, høyautomatisert og svært moderne. Den kan produsere 100.000 tonn biodiesel i året, og vår plan har vært å utnytte kapasiteten fullt ut, for det ville det ha vært plass til i det norske markedet. Det er verdt å merke seg at en slik produksjon vil ta bort 170.000 tonn karbondioksid fra den norske bilparken. Med henblikk på Norges miljømålsetninger synes vi derfor det er litt uforståelig at myndighetene endrer våre rammebetingelser, sier Eilertsen.

Stoppet tilførsel av 50 millioner

Uniols eiere har derfor stoppet en planlagt kapitaltilførsel i påvente av endelig utforming av det fremtidige avgiftsregimet for biodiesel her i landet.

- Vi må innse at det er oppstått usikkert omkring biodieselmarkedet, og det betyr at eierne våre nøler med å tilføre mer kapital, sier Eilertsen.

Det er en kapitaltilførsel på 50 millioner kroner som nå legges på is.

Som en konsekvens forbereder bedriftsledelsen en reduksjon av aktivitetsnivået slik at det blir best mulig samsvar mellom driftsgrunnlag og bemanning.

Les mer om Uniol og biodiesel:

- For svak satsing på biodrivstoff

Norges første biodieselanlegg

- SFT unnfallende om biodrivstoff

- Norsk raps blir ikke brukt på Øra

Biodiesel-anlegg forsinket