Perler fra oldtidens rikinger kommer hjem

Ringerike (NRK): Perler fra en av Norges rikeste oldtidsgraver kommer hjem til Ringerike. I høst stilles det spektakulære gravfunnet ut i Veien Kulturminnepark.

Perlekjeder fra oldtiden

Disse perlekjedene er en del av et funn fra en oldtidsgrav på Sætrang gård i Ringerike. Perlene skal stilles ut på Veien kulturminnepark i høst.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er glassperler i mange forskjellige farger, mye grønt, blått og hvitt. Så har vi mosaikkperler, med mønstring av forskjellig farget glass. Og et veldig langt kjede av ravperler, forteller Emma Nielsen, avdelingsleder ved Veien kulturminnepark i Ringerike.

Emma Nielsen

Emma Nielsen er avdelingsleder ved Veien kulturminnepark i Ringerike.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hun forteller stolt om perleskatten fra eldre jernalder, som denne høsten stilles ut i kulturminneparken. Perlene ble hentet fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, og kan nå vises i sin lokale kontekst. For perlene kommer nemlig fra en oldtidsgrav i Haugsbygd, mellom Klekken og Hønefoss.

Perler fra øst

Graven ble avdekket ved en tilfeldighet på Sætrang gård i 1894, og viste seg å være full av gull, smykker, sverd og pilspisser, et praktbelte i lær, klær og over 900 perler.

– Funnet består av glass fra østlige deler av Romerriket, kanskje helt fra Syria, spillebrikker og glassperler. Det er ravperler fra områder i retning Polen, importerte gull og sølvringer, og et fantastisk belte, sier Nielsen.

Perlesmykker fra Sætrangfunnet

Noen av de eksotiske perlene fra Sætrangfunnet, som i høst skal vises fram i Kulturminneparken i Ringerike.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Vitner om stor rikdom

Nielsen karakteriserer Sætrangfunnet som en av våre største og rikeste nasjonale skatter fra romertid av flere grunner.

– For det første er det et meget innholdsrikt funn. For det andre vitner det om en helt ufattelig rikdom, sier hun.

Fra 23. oktober blir perlene stilt ut på Veien kulturminnepark.