Hopp til innhold

Per Ditlev-Simonsen trekker seg

Per Ditlev-Simonsen trekker seg som ordfører i Oslo.

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Per Ditlev-Simonsen går av som ordfører i Oslo med virkning fra kl 12.00 torsdag 23. august.

Frp tar over inntil videre

Det blir avholdt pressekonferanse kl 17.30 i dag, 22. august i Rådhushallen.

Nett-TV: Se pressekonferansen fra kl. 17.30

Ditlev-Simonsen har vært under hardt press etter at det ble kjent at han holdt 1,5 millioner kroner hemmelig for likningsmyndighetene.

Nå vil Fremskrittspartiets Svenn Kristiansen, som har vært varaordfører i nesten 12 år, og rykker opp som ordfører i seks dager, inntil neste bystyremøte.

Les også: - Ikke trist for Oslo

Tok hensyn til familien og partiet

Leder i Oslo Høyre, Michael Tetzschner, forteller at hensynet til partiet, ordførerrollen og familien var avgjørende for at Ditlev-Simonsen valgte å trekke seg.

- Det er jo for det første at han er veldig opptatt av at ordførerrollen ikke lider last. Han ønsker heller ikke å være en person som avsporer det gode høyrearbeidet. Dette er også en familie som på det personlige plan har vært utsatt for store belatsninger, sier Tetzschner til NRK.

- Pers eget valg

Han påpeker at det var ordføreren som valgte å trekke seg.

- Vi tar beslutningen til etterretning. Det er en beslutning han har truffet uten press fra noen, og som det står stor respekt av, sier Tetzschner.

- Mener du det er en riktig beslutning?

- Hvis Per mener den var riktig for ham, er den riktig for oss. Det gir Høyre muligheten til en ordinær valgkamp. Skadevirkingen gjenstår å se, men jeg har tro på at vi kan få valgkampen til å nå dreie seg om de fire kommende årene for byen vår, sier Høyre-lederen.

- Et klokt valg

Listetopp for Oslo Venstre, Ola Elvestuen, var ikke en av dem som mente dem som ba ordføreren trekke seg. Men han mener det er riktig at Ditlev-Simonsen nå trekker seg.

- Vi har hele tiden ment han må ta ansvar for den situasjonen Oslo har kommet i, jeg synes det er en klok avgjørelse at han trekker seg, sier Elvestuen til NRK.

- Tjener hans ettermæle

SVs Knut Even Lindsjørn er også fornøyd med at ordførerens beslutning.

- Jeg synes det er klokt at han følger anbefalingen vi gav ham, det vil tjene hans ettermæle og byen. Jeg vil huske ham som en stor ordfører i 12 år, men det var riktig av ham å trekke seg, sier Lindsjørn.

Avlyste oppgaver

I dag ble det kjent at ordføreren avlyste alle offisielle oppdrag denne uken.

Byrådsleder Erling Lae hadde ikke noe i mot å steppe inn for ordføreren.

- At ordføreren med det kjøret han har vært igjennom har behov for å slappa av, det skulle bare mangle. Det hadde jeg også hatt, selv om jeg er mye yngre, sa Lae til NRK tidligere i dag.

Mistillitsforslag

I bystyremøtet neste uke kunne ordføreren vente seg et mistillitsforslag.

Både Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse har bedt Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen om å trekke seg fra ordførervervet, etter at han innrømmer at han har unndratt 1,5 millioner kroner fra beskatning.

Nå har ordføreren altså valgt å trekke seg før en eventuell avstemning i bystyret.

Alt om skattejukset:

Ditlev-Simonsen skattejuks