Peniser i mose har skapt kunstdebatt i Sverige

En kunstinstallasjon med tre erigerte peniser i mose ble for drøyt for kunstuken Öppen salong i Lysekil. – Trist at man undervurderer publikummet sitt, sier kunstneren.

Cecilia Lindstrand

Kunstneren Rikard Vakil valgte å trekke sine malerier fra kunstuken i Lysekil i protest mot at Cecilia Lindstrand ikke fikk stille ut sin peniskunst.

Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio

– Hva skal man egentlig tenke om dette? Kunstscenen i Lysekil trengte kanskje litt «snopp», sier kunstner Cecilia Lindstrand til NRK.no.

Hun står bak kunstverket som har skapt heftig debatt i nabolandet vårt i dag. I forbindelse med kunstuken Öppen salong skulle Lindstrand levere et verk.

– Jeg ville gjøre en morsom greie og vurderte først å lage tre hoder som stakk ut gjennom mosen. Men jeg hadde begrenset med plass på Öppen salong og det var vanskelig å lage tre små ansikter. Derfor gjorde jeg det på denne måten, sier hun til avisen Bohusläningen.

– Går for langt

Men prosjektet falt ikke i god jord hos arrangørene. Bildekunstneren Ulla Magnus Lindbom, som har ansvaret for det som stilles ut, mente kunstverket var skikket til å provosere de besøkende.

Cecilia Lindstrand

Cecilia Lindstrand mener arrangørene struper kunstens livsluft ved å nekte å stille ut peniskunsten hennes.

Foto: Privat

– Jeg tenker at kunstverket er upassende for den målgruppen utstillingen retter seg mot. Det handler om en amatørutstilling rettet mot blant andre pensjonister. Det er også mange barn som besøker oss. Å vise tre erigerte peniser i leire er å gå for langt, sier hun til bohuslaningen.se.

Lindstrand, som har fullført en toårig kunstutdannelse fra Gerlesborgsskolan, mener man begrenser kunstens frie uttrykk ved å ikke stille ut kunstverket, som har fått navnet Bonjour tristess – ett småstadsporträtt.

– Det er naturligvis kjedelig at man undervurderer publikummet sitt og struper kunstens livsluft, sier hun til NRK.

Peniskunst

Det er dette kunstverket som har skapt debatt i Sverige i dag. Kunstverket viser en kylling som sitter på en av tre erigerte peniser i mose.

Foto: Privat

Trakk bilder i protest

Lindstrand har fått støtte fra andre svenske kunstnere. Richard Vakil valgte å trekke sine malerier fra utstillingen i protest mot behandlingen av Lindstrand.

– Dette er tross alt 2015. Jeg synes denne diskusjonen er ganske latterlig. Det er også litt komisk at utstillingen heter "Öppen salong" når den åpenbart ikke er spesielt åpen, sier han til SVT.

Han har latt Cecilia Lindstrand stille ut kunsten i sitt galleri Tint.

– Jeg fikk muligheten til å stille ut på et annet galleri og det ble kjempebra der, sier Lindstrand.

Biblioteksjef og kultursekretær i Lysekil kommune, Rickard Wennerberg, har nå gitt klar beskjed til arrangørene at alle som har meldt seg på utstillingen skal få muligheten til å stille ut sine verk.

– Det skal være fritt fram å vise frem kunsten sin, så lenge man følger loven. Det er 2015 og det er vel knapt noen som blir opprørt av dette, sier han til bohuslaningen.se.