– Investeringen vi har gjort var ikke særlig vellykket

DS Turisten har ikke vært i trafikk i sommer. Selskapet bak taper millioner år etter år.

DS Turisten
Foto: Espen Evensen / NRK

DS Turisten er et pengesluk for eierne, Alf Ulven og Tore Aksel Voldberg. Tretti millioner kroner er blitt borte de siste fem årene.

Det er regnskapet for 2013 og tidligere år som viser dette.

Regnskapet for 2013 ble gjort opp med et underskudd på 2,7 millioner kroner. Det er omtrent det samme som i 2012, og er fortsettelsen på et tap som har vart i årevis.

Her er årsresultatene for de siste fem årene i DS Turisten AS slik de framstår på opplysningstjenesten Proff.no:

  • 2009: – 20,4 millioner
  • 2010: – 1,6 millioner
  • 2011: – 3,2 millioner
  • 2012: – 2,8 millioner
  • 2013: – 2,7 millioner

DS Turisten AS er eid av Alf Ulven, som er daglig leder, og Tore Aksel Voldberg, som er styreleder for selskapet.

Ulven er eiendomsinvestor og lokalpolitiker for Aremark Høyre, mens den Oslo-baserte finansmannen Voldberg er vokst opp i Aremark.

Ingen av de to eierne bør ha problemer med å betjene underskuddet fra DS Turisten. Voldberg tjente ifølge DN 230 millioner kroner på aksjer i fjor, mens Ulven ifølge bladet Kapital er en av Norges aller rikeste menn.

Restaurert

Dampbåten "DS Turisten" ble i sin tid restaurert for 50 millioner kroner, og underskuddene er resultatet av verdifallet og finansieringen av båten.

Det er etter det NRK forstår ikke aktuelt å selge båten, siden eierne har råd til å bære disse tapene. Det bekrefter daglig leder og eier Alf Ulven:

Alf Ulven

Alf Ulven har aldri ment å tjene penger på dampbåten DS Turisten. (Foto: NRK/Arkiv)

Foto: Henrik Bjørnstad Skolt / NRK

– Vi har aldri hatt noe idé om at vi skulle tjene penger på den båten. Vi stiller båten til disposisjon til dem som kan bruke den til næringsvirksomhet i vassdraget uten at vi skal ha leie for den, sier Ulven.

– Hva tenker du om at båten da i praksis ikke er i bruk?

– Det er synd. Det viser at den investeringen vi har gjort ikke har vært særlig vellykket. Det jobbes fortsatt blant flere aktører for å få den i drift, så håpet er ikke borte. Men for 2014 klarte vi ikke å få det til.

Selskapet eier også veteranbåtene "MS Thor", "MS Strømsfoss" og "DS Ara".

Ikke bekymret

"DS Turisten" er leid ut gratis til Haldenkanalen Sluseturer AS. Her er Jan Tore Skofterud daglig leder, og han er ikke bekymret for eierselskapet.

– Det ser ut til at eierne har ryggrad til å bære det som skal bæres, men det hadde vært hyggelig om det offentlige ga oss mer penger til å drifte båten. Hvis DS Turisten kjører tjue dager i løpet av en sommer, så koster det 65.000 kroner per dag å holde båten i aktivitet, sier Skofterud.

Liv Lindskog

Turistsjef i Halden, Liv Lindskog, etterlyser nye aktiviteter rundt båtene i Haldenvassdraget.

Foto: Privat

Turistsjef i Halden, Liv Lindskog, har inntrykk av at båten er svært dyr å drive og dermed vanskelig på tjene penger på.

– For ti år siden var det voldsom interesse for båtturer i Haldenvassdraget. Sånn er det ikke lenger. Nå vil folk heller være aktive deltakere sjøl. Kanskje DS Turisten må utvikle seg litt og se etter nye vrier? spør turistsjefen.

– Det skulle sikkert turistsjefen ønske seg, repliserer Skofterud.

– Men om dampbåten hadde kunnet gå i sommer, så skulle vi nok klart å frakte tusen mennesker til. Da hadde vi vært oppe i rundt fem tusen passasjerer, avslutter Skofterud.

DS Turisten har ligget til reparasjon i hele sommer, men ifølge Skofterud

Gammel båt

Båten som deler navn med aksjeselskapet, DS Turisten, er fra 1887 og gikk lenge som passasjer- og godsbåt før den ble senket i Femsjøen. Båten lå på bunnen i tretti år før den ble hevet og restaurert.

I 2009 var den klar for å seile igjen.

DS Turisten tilbake i Haldenkanalen

Fine tider: I 2009 var DS Turisten klar til å seile igjen. Til åpningen kom f.v. Halden-ordfører Per Kristian Dahl, båteierne Tore Aksel Voldberg og Alf Ulven, samt kulturminister Trond Giske

Foto: Petter Larsson / NRK