Vil ha tre års fengsel for asylbrann

Aktor la torsdag ned påstand om tre års fengsel for 37-åringen som er tiltalt etter brannen som ødela Lier ventemottak i sommer.

Brann Lier statlige ventemottak

Natt til onsdag 7.juli brant Lier statlige ventemottak ned til grunnen.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Mannen er tiltalt for å ha beordret eller oppfordret andre beboere til å brenne ned mottaket. Selv var den kurdiske 37-åringenfra Irak i varetekt da det begynte å brenne.

I påstanden om tre års fengsel ligger også seks måneders fengsel for tilleggstiltalepunktene som omfatter trusler og vold mot offentlige tjenestemenn. Aktor ber også om at 37-åringen skal betale en erstatning på 8 millioner kroner. Tiltaltes forsvarer ba om full frifinnelse.

Natt til onsdag 7.juli brant Lier statlige ventemottak ned til grunnen. Også Fagerli ventemottak i Nannestad ble stengt etter hærverk kvelden før.

Les alt om asylbråket her

– Kan ikke betale

Forvarer for 37-åringen, Karsten Gjone, sier hans klient ikke har noen mulighet til å betale erstatningen fordi han verken har arbeids- eller oppholdstillatelse.

Aktor, Pål Tore Larsen, er enig i at det ikke er realistisk å tro at han kan betale summen, men mener det likevel er riktig å legge ned påstand om både erstatning og fengsel.

– Sannsynligheten for at han kan betale summen er nok lik null, men av prinsipielle grunner fremmer man et krav likevel, sier han.

Nektet befatning med brannen

Mannen nekter fortsatt for å ha noe med brannen å gjøre.

– Han erkjenner ikke å være innvolvert i brannen og disse skadene som har funnet sted like før. Han har vært et helt annet sted enn der brannen oppstod, sier Gjone.

Forsvareren sier tiltalte burde frifinnes for medvirkning til brannen fordi han ikke har vært noen leder, men valgt som talsmann fordi han kunne mange språk.

Den tiltalte fulgte ikke selv prosedyrene i Drammen tingrett. Han ble kastet ut av retten onsdag på grunn av dårlig oppførsel.