Påstand om 21 års fengsel

DRAMMEN (NRK): Aktor i Tranbysaken la tirsdag ned påstand om 21 års fengsel for den drapstiltalte kvinnen.

Utbrent bil i drapssaken i Tranby i Lier

AKTORS PÅSTAND: Tirsdag la aktor ned påstand i Tranbysaken.

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre mener tiltalte bør dømmes for alle tiltalepunktene i Tranbysaken. Det vil si overlagt drap, fysisk og psykisk mishandling av ektemann og barn, trusler mot - og påvirkning av - vitner.

Sparre la derfor ned en påstand om 21 års fengsel for den 53 år gamle kvinnen. Kvinnen har hele tiden nektet for å ha noe med dødsfallet til Per Gunnar Asheim å gjøre og erkjente ikke straffskyld for overlagt drap. De øvrige tiltalepuktene har hun erkjent delvis eller helt straffskyld for.

Trude Elisabeth Sparre

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre mener kvinnen må dømmes for alle tiltalepunktene.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

I tillegg til fengselsstraff ber aktor at kvinnen fradømmes retten til å motta forsikringsutbetalinger etter Per Gunnar Asheim.

– Full av løgner

Påtalemyndigheten mener at tiltalte lurte medikamenter i Per Gunnar Asheim og fraktet han til parkeringsplassen på Kraft.

– Der dynket hun bilen med diesel og tente på. Få minutter senere står bilen i full fyr. Avdødes klokke stopper på 03:15, samtidig som mobilen hans slukner for godt, sa Sparre.

Forsvarets teori er at Asheim tok sitt eget liv og plantet bevis i parets bolig for å få kona dømt for drap.

– Det er søkt og på grensen til krenkende å påstå at Per Gunnar Asheim tok sitt eget liv. Han er død og kan ikke forsvare seg mot slike påstander, sa Sparre.

Hun tror ikke på tiltaltes forklaring og ba retten se bort fra hennes forklaring.

– Tiltaltes forklaring har vært full av løgner, den er oppkonstruert og tilpasset bevisene i saken, sa Trude Elisabeth Sparre.

Forsvarerne holder sin prosedyre onsdag.

– Får uansett aldri far tilbake

Da bistandsadvokat Anne Kroken holdt sin prosedyre som omhandler erstatning for tap av forsørger for de tre minste barna og krav om oppreisning for alle barna til avdøde, påpekte hun en ting.

Anne Elisabeth Kroken

Anne Kroken er bistandsadvokat for fire av barna.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Uansett hvor stor erstatning de får, vil det ikke gjøre at de får tilbake faren sin. Det vil heller ikke reparere de skadene har fått etter det de har opplevd.

Kroken la ned et krav om erstatning på mellom 700.000 og 900.000 kroner for de tre yngste barna og 200.000 eller 300.000 kroner i oppreisning for alle barna.