Hopp til innhold

Pasienttilbudet kuttes

Blefjell sykehus må finne dekning for underskuddet. - Vi må kutte i tilbudet, sier direktør.

Rjukan sykehus
Foto: Rune Guneriussen

På tirsdag møtes styret i Blefjell sykehus. Foran styremøtet krever Helse Sør-Øst at sykehuset finner dekning for underskuddet på 22.2 millioner kroner. I følge sykehusdirektøren må man kutte i tilbudet for å få balanse i budsjettet.

- Vi må gjøre strukturelle endringer. Det kan være å kutte kraftig i et tilbud, fjerne en aktivitet eller andre lignende løsninger, sier konstituert sykehusdirektør Ivar Dahl.

Dahl ønsker imidlertid ikke å si noe om hvilke tilbud det kan være aktuelt å kutte.

- Det er opp til styret å avgjøre på tirsdag.

Mangler 22 millioner kroner

Helse Sør-Øst har satt som krav at Blefjell sykehus skal ha balanse i budsjettet for 2008. Ved forrige styremøte la styret fram et budsjett der de hadde funnet dekning på 25 millioner kroner. Dermed er det fortsatt et underskudd på 22 millioner kroner.

- Vi må finne dekning for de siste 22 millionene sammen med vår eier Helse Sør-Øst og styret. Skal vi gjøre ytterligere reduksjoner i budsjettet nå, må det gå på strukturelle endringer.

Tidligere har fødeavdelingen på Kongsberg vært truet. Denne gangen kan det være andre avdelinger eller behandlingstilbud som blir rammet.

Er det forsvarlig å kutte i sykehusets tilbud?

- Nå pågår det en stor omstrukturering av helsetilbudet i Helse Sør-Øst. Flere tilbud skal sentraliseres og konsekvensene blir i verste fall at folk må reise litt lenger for å få den behandlingen de trenger, sier Dahl.

Ansatte er engstelige

Da fødeavdelingen var truet gikk de i fakkeltog på Kongsberg. Flere av de ansatte var engstelige for jobbene sine. Og det er de fortsatt.

- Ja, jeg merker at det er en viss spenning hos flere av de ansatte. Det er en del frustrasjon i forhold til hvordan vi skal jobbe framover. Samtidig gjør de ansatte en kjempejobb, jeg må ta av meg hatten for innsatsen de gjør hver dag med tanke på frustrasjonen.

Det er ennå ikke klart hva administrasjonen i Blefjell sykehus legger fram for styret i forbindelse med nedleggelsen av fødeavdelingen Lykkeliten på Rjukan.