Hopp til innhold

Pasientombudet refser Ahus

Pasientombudet kritiserer Ahus for å ikke fortelle pasienter som blir påført skader om dette.

Ahus

Inne på nye Ahus. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

I går kom det frem at én av fem pasienter ved Akershus Universitetssykehus blir skadet eller feilbehandlet .

De aller fleste av disse får ikke vite det.

- Mot lovregler og etiske regler

Siden april 2007 og til idag har Ahus gått gjennom 1500 tilfeldig utvalgte pasientjournaler, for å bli bedre på pasientsikkerhet, og for å finne ut hvor mange som blir påført skader mens de ligger på sykehuset.

Det har vist seg å være så mye som én av fem. Men et stort flertall av disse får aldri vite at de har fått en ny skade under sykehusoppholdet. Det er kritikkverdig, mener pasientombud i Akershus, Irma Iversen.

- Det er mot lovregler og etiske regler. Pasienter som blir feilbehandlet når det oppstår komplikasjoner skal informeres, sier hun til NRK Østlandssendingen.

Les også: Kapasiteten sprengt ved Ahus

- Sykehuset må si fra, uansett

Ahus sier at gjennomgåelsen av journalene er et internt prosjekt som ikke prioriterer å kontakte pasienter, og at journalene som blir plukket ut hører til pasienter som ble skrevet ut for tre måneder siden. Men ombudet mener at loven pålegger sykehuset å si ifra, uansett.

- Det har kommet nye lovregler som sier at man skal ta kontakt med pasient eller pårørende hvis man oppdager at en pasient i et forskningsprosjekt har fått komplikasjoner. Det er nok mange som går glipp av å få en korrekt behandling og som ikke får komme tidligere tilbake til en god funksjon. Det er også en del som ikke får informasjon om Norsk pasientskadeerstatning, som kunne ha krav på en økonomisk kompensasjon, mener hun.

- Må sjekke om det er laget avviksmelding

Pasientsikkerhetssjefen på Ahus, Helge Svaar, sier at generelt får pasienter som blir skadet beskjed om dette før de forlater sykehuset. Og, etter at pasientombudet sendte brev i oktober får nå også pårørende og pasienter i undersøkelsen vite om en skade, hvis den er betydelig.

I slike saker er det snakk om forlenget sykehusopphold, varige mén, og i verste fall, dødsfall:

- Da sørger jeg for å gi beskjed til de sykepleierne som har gjort journalundersøkelsen om at de må sjekke om det er laget avviksmelding på pasientene, forteller Svaar til NRK Østlandssendingen.

Les også: Nye Ahus må svare Helsetilsynet

Og siden oktober har tre slike beskjeder blitt sendt fra Ahus til pasienter eller pårørende. Men Irma Iversen mener langt fler burde fått vite om skadene de får på sykehuset:

- Når det gjelder pasienter som skal informeres er det iallefall en del som ikke har fått informasjon, konkluderer hun.