Pasientinformasjon på avveie

Legeforeningen har ved en feil lagt ut svært privat informasjon om flere pasienter på Internett.

Lege i sykehuskorridor
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

En 45 år gammel mann fra Nittedal fikk sjokk da han ved en tilfeldighet oppdaget et dokument med svært sensitive opplysninger fra sitt legebesøk.

- Jeg skulle søke opp mitt eget navn på internett og fant da en side fra Legeforeningen som beskriver hele min sak, og en mengde andre saker, med fullt navn på leger, pasienter, pårørende og strengt konfidensiell informasjon, forteller han til NRK Østlandssendingen.

Les: Legeforeningen kan bli straffet

Kan ødelegge jobbmuligheter

De private opplysningene ligger lett tilgjengelig for alle på internett, og Nittedalsmannen frykter at slik informasjon kan misbrukes.

- Alle arbeidsgivere i dag søker etter informasjon på nettet om potensielt nye medarbeidere. Hvis de da finner informasjon av denne typen så blir det kanskje plutselig en mindre interessant arbeidstaker, tror han.

Terje Vigen

Generalsekretær i Legeforeningen, Terje Vigen.

Foto: Legeforeningen

Paradoksalt

Legeforeningen innrømmer at dokumentet aldri skulle ha vært lagt ut, og mener det hele skyldes en menneskelig svikt.

- Det er selvfølgelig helt uakseptabelt at sensitiv informasjon skal ligge på nett. Vi i legeforeningen er veldig opptatt av dette med taushetsplikt, derfor er det jo veldig paradoksalt at en sånn feil egentlig skal kunne ramme oss selv på denne måten, sier generalsekretær Terje Vigen.

Skal hindre gjentakelse

Nå jobber Legeforeningen for å fjerne informasjonen fra internett og skal se hvordan rutinene kan bli bedre.

- Nå kommer vi til å gå igjennom nokså nøye og se på hva som faktisk har skjedd i denne saken. Også skal vi prøve i enda sterkere grad å hindre at dette kan gjenta seg, sier Vigen.

Men det kan ta hele fem dager før informasjonen er fjernet for godt.

- Det er alt for lang tid naturligvis. Det har allerede ligget der i fire-fem dager etter at jeg oppdaget det, og jeg kan ikke forstå at det skal være et så stort problem å få det fjernet, sier Nittedalsmannen.