Hopp til innhold

Johansen lovet mer åpenhet på oppvaskmøte

Opposisjonen reagerer på at de ikke involveres i avgjørelsene om korona-tiltak i Oslo. De får informasjon gjennom pressen og kalles ikke inn til møter, hevder de. Nå blir det oppvaskmøte.

Eivor Evenrud

Eivor Evenrud (Rødt) har på vegne av alle opposisjonspartiene sendt et brev til byrådet hvor de kommer med kraftig kritikk.

Foto: Anders Fehn / NRK

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) måtte onsdag svare på spørsmål fra opposisjonen i bystyret. De hadde krevd ekstraordinært møte.

Gruppelederne for opposisjonen i bystyret sendte tirsdag kveld et en e-post til byrådet der de krevde dette møtet, slik at de kunne stille spørsmål til byrådet.

De reagerte på at de ikke får informasjon og ikke involveres, ifølge brevet.

Ønsker mer åpenhet

Johansen startet møtet med å redegjøre for koronasituasjonen i Oslo før han tok for seg kritikken fra bystyret.

– Henvendelsen vi har fått fra gruppelederne tar jeg på høyeste alvor, sa han.

Johansen sa at han gjerne skulle ha orientert dem før byrådet la fram nye koronatiltak. Slik ble det ikke.

Byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse om koronasituasjonen i hovedstaden torsdag ettermiddag.

Byrådsleder Raymond Johansen.

Foto: Anders Fehn

Jeg håpet vi kunne få møte på mandag, men det rakk vi ikke. Hovedproblemet er mangel på tid. Vi får heller ikke nå møttes ansikt til ansikt og tatt de uformelle diskusjonene, sa han.

Han forklarte at mye av kommunikasjonen med for eksempel Folkehelseinstituttet (FHI) skjedde i form av telefoner fram og tilbake, og ikke skriftlig. Men lovet at bystyret skulle få alle de skritlige vurderingene som var gjort.

Han sier også at han ønsker å få til en bedre kommunikasjonskanal med bystyret framover.

Samlet opposisjon

Det er Rødt-gruppeleder Eivor Evenrud som sendte brevet på vegne av alle partiene i opposisjon - Rødt, Høyre, Venstre, Sp, KrF, Frp og FNB. Hun leder også kultur- og utdanningsutvalget i kommunen.

Årsaken til kritikken mot byrådet er en frustrasjon som har bygget seg opp over tid. Det kulminerte denne uka da byrådet gikk inn for svært strenge tiltak og hjemmeskole for skoler over hele byen.

Bystyret fikk ikke beskjed om tiltakene på forhånd og ingen mulighet til å komme med sitt syn.

– Byrådet har fått fullmakt til å innføre tiltak for å få bukt med koronasmitten?

– Ja, men den myndigheten har de på fullmakt fra bystyret. Både til å lage forskriftene og til å innføre tiltakene etter smittevernloven. Det sitter syv andre partier i bystyret som har spørsmål vi ikke får stilt, henvendelser og innspill vi ikke får kommet med. Det er krevende, sier Evenrud.

Flere partier ga inntrykk av det samme under møtet. Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg sa for eksempel:

– Noe av utfordringen i denne saken er at det ble åpenbart at FHI hadde gitt noen anbefalinger, og at byrådet hadde valgt å gjøre noe annet enn de anbefalingene. Men vi skjønte ikkke grunnlaget for at dere gjorde noe annet.

Vil ha innsyn i alt

Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke sier du kan kalle brevet en korreks.

– I begynnelsen av pandemien for et år siden var byrådet flinke til å orientere bystyret før de kom med drastiske tiltak. Det stoppet de plutselig med, og det aksepterer vi ikke, sier han.

Hallstein Bjercke og Espen Andreas Hasle

Venstre-gruppelder Hallstein Bjercke (t. v.) og KrF-gruppeleder Espen Andreas Hasle har skrevet under på kritikkbrevet til byrådet.

Foto: Olav Juven / NRK

Han understreker at bystyret mener alvor.

– Det er uvanlig at flertallet i bystyret skriver et slikt brev til byrådet. Men vi har tatt opp dette siden august-september uten at det har blitt en bedring. Så det har pågått over tid, og bygget seg opp, sier han.

De krever i brevet også å få innsyn i alle vurderingene som byrådet la til grunn for å innføre hjemmeskole for alle ungdommer og også 5.-7.-klasse i visse bydeler. Bjercke, Evenrud og de andre gruppelederne reagerer på at de får lese om disse vurderingene i pressen.

– Vi vil se hvorfor byrådet har gjort som de har gjort, så vi kan være trygge på at de har gjort valgene sine på riktig grunnlag, sier han.

Misnøye med tiltak

Bjercke sier at kritikken hans ikke handler om tiltakene i seg selv. Det de reagerer på er at de ikke har fått vite hvorfor tiltakene ble som de ble.

Eivor Evenrud i Rødt sier det er ekstra mange reaksjoner fra bystyret nå som det virker som at byrådet har trosset faginstansene.

Flere medier skriver for eksempel at Folkehelseinstituttet (FHI) ikke anbefalte stenging av skolene.

– Hvilke tiltak kunne vært annerledes om dere hadde blitt involvert?

– Alle kunne jo det. Vi ser på innspillene at man kunne gått i andre retninger. FHI ville helst at skolene ikke skulle bli stengt, mens Utdanningsforbundet ville stenge barnehagene også. Det spriket, sier Evenrud.

Hun sier det er spesielt stor forvirring rundt dette med to besøkende.

– Hvis fireåringen har besøk av to venner en dag, kan tiåringen ha besøk hjemme dagen etter? Eller får jeg bot da? Gjelder det på dagsbasis, på ukesbasis...? Dette er et forbud, det skal håndheves. Og der er det mange spørsmål, sier hun.