Pågrepet og siktet for drap i garasjeanlegg

Oslo politidistrikt har pågrepet og siktet ytterligere én mann for drap eller medvirkning til drap på en mann i et garasjeanlegg på Grønland i Oslo tidligere i sommer.

Parkeringshus Grønland, innkjøring Tøyenbekken

I dette parkeringshuset på Grønland ble mannen funnet død.

Foto: Iram Ansari

Politiadvokat Hans Christian Ingebrigtsen

Politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen mener de har skjellig grunn til å mistenke 29-åringen for drap eller medvirkning til drap.

Foto: Rune Jensen / NRK
Aase Karine Sigmond

Mannens forsvarer, Aase Karine Sigmond sier klienten ikke erkjenner straffskyld.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mannen er 29 år gammel, og ble fremstilt for varetektsfengsling i ettermiddag. Retten var enig i at mannen burde varetektsfengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. De første to ukene må han sitte i isolasjon.

– Det er den samlede etterforskningen de siste fire ukene som gjør at vi mener det er skjellig grunn til å mistenke denne mannen for drapet eller medvirkning til dette, sier politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen til NRK.

Politiet var tidlig ute med å slå full drapsalarm da en norsk-vietnameser ble funnet død i en bil i et garasjeanlegg ved Smalgangen og Grønland torv i Oslo 16. juni. Den døde var 44 år gammel.

– Det er omstendighetene rundt hvordan han ble funnet, observasjoner og politiets undersøkelser som gjør at dette blir etterforsket som et drap, sa Grete Lien Metlid, leder av seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt 17. juni.

Mange pågripelser

Fra før er én kvinne og tre menn varetektsfengslet og siktet for drap eller medvirkning til drap. De ble pågrepet i dagene etter at mannen ble funnet død. De skal ikke være kjenninger av politiet.

Disse er alle i familie med 29-åringen som nå er pågrepet. De er ifølge politiet hovedsakelig norsk-vietnamesere, mens en av dem er etnisk norsk.

I tillegg er fire personer siktet for å ha forsøkt å skjule eller unndra bevis i etterkant av drapet.

Erkjenner ikke straffskyld

– Vi har kommet godt i gang med etterforskningen, men vi er fortsatt i en tidlig fase. Det er mye informasjon som skal hentes inn. Faren for bevisforspillelse bidrar til at vi nå ønsket å varetektsfengsle 29-åringen, sier Ingebrigtsen.

Han sier politiet jobber på spreng for å oppklare saken.

– Vi er full etterforskning. Det betyr en rekke avhør, innhenting og gjennomgang av en rekke beslag og analyse av all mottatt informasjon.

Ingen av personene som er varetektsfengslet erkjenner straffskyld for drapet. Det gjør heller ikke den nylig pågrepne mannen.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier mannens forsvarer, Aase Karine Sigmond til NRK.

Frikjent for drapsforsøk

Den drepte mannen er kjent av politiet fra før.

44-åringen er tidligere frifunnet for drapsforsøk på en 39 år gammel norsk-vietnameser. Han skal i dagene før han ble funnet død ha blitt advart om at noe kunne skje ham, og han måtte være på vakt.

Advarselen skal være knyttet opp mot miljøet rundt mannen i 30-årene som drapsofferet i fjor vinter ble frikjent for å ha forsøkt å drepe.

Knytter utbrent bil til drapet

En bil som ble funnet utbrent på Kløfta 17. juni ble av politiet raskt knyttet til drapet.

– Vi mener fortsatt bilen knyttes til drapet, men av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke gå inn på hvorfor og på hvilken måte, sier Ingebrigtsen.

Han vil heller ikke gå inn på hva slags roller politiet mener de ulike siktede skal ha hatt, eller mer konkret hvorfor de knyttes til drapet.

– Vi har foreløpig ikke ønsket å gå ut med dette i offentligheten. Det får vi komme tilbake til senere.

Utbrent bil

En utbrent bil som ble funnet på Kløfta 17. juni ble av politiet umiddelbart knyttet til drapet.

Foto: Remi Boe Presttun