Falskmyntnerliga fengslet

Tre personer ble søndag pågrepet med hundre tusen kroner i falske sedler.

Falske penger

En mann ville betale en kaffekopp med disse falske pengene i Drammen søndag kveld.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Ola Jacob Garder

Politiadvokat Ole Jacob Garder med falske femhundrelapper.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK
Falske femhundrelapper

De falske femhundrelappene mangler foliestripen til høyre. I stedet er det påført glitter.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

De tre, to menn og en kvinne, ble i Drammen tingrett tirsdag varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev- og besøkskontroll.

Det var en kioskeier i Drammen som ble tilbudt det som viste seg å være en falsk femhundrelapp søndag kveld. Han fattet mistanke og holdt selv igjen mannen. Deretter kontaktet han politiet.

Senere sporet politiet opp to andre personer på Drammen togstasjon som reiste sammen med mannen. Til sammen hadde de tre med seg hundre tusen kroner i falske sedler.

Lett å se at de er falske

– Hvis man ser nøye på sedlene så er det lett å se, sier politiadvokat Ole Jacob Garder. Han ber folk se etter den blanke foliestripen til høyre for seddelen for å sjekke om den er ekte eller falsk. De falske sedlene mangler foliestripen. I stedet er de påført et slags sølvglitter.

– Legger man en ekte og en falsk seddel ved siden av hverandre er det ikke vanskelig å se, men i en hektisk hverdag kan man fort ta feil, sier Garder.

Tror dere at sedlene er trykket opp i Norge?

Det har vi ingen formening om, det er noe vi skal prøve å finne ut av. Sedlene vil bli sendt inn til Kripos for analyse, sier Garder.

Vet ikke hvor stort omfang

Politiet vet ennå ikke om det er flere falske penger i omløp. De ber nå publikum om å sjekke sedlene sine, og spesielt være oppmerksom på femhundrelapper.

Det er to menn og en kvinne av utenlandsk opprinnelse som er pågrepet. De kom til Norge samtidig. De fremstilles i dag for fengsling og politiet ber om fire uker i varetekt fordi de frykter at for de pågrepne skal rømme.