Nytt svensk systembolag kan få konsekvenser for norske polutsalg

Arne Hunn fra Fredrikstad var en av de første inn på det nye systembolaget. Nå frykter Vinmonopolet at de taper flere markedsandeler til svenskene.

Systembolaget åpnet i Strömstad

Et nytt systembolag åpnet i dag i Strömstad. Det er 200 kvadratmeter større en Norges største polutsalg. Vinmonopolet frykter at flere gjør som Arne Hunn og handler i nabolandet, dermed kan norske polutsalg få problemer.

Foto: Anders Winlund / NRK

Systembolaget åpnet et nytt utsalg i Strømstad i dag, litt nærmere grensa enn det såkalte «Norgespolet».

Det er med sine 1400 kvadratmeter et av de største alkoholutsalgene i Skandinavia – dermed er det 200 kvadratmeter større enn Norges største polutsalg.

– Vi har allerede store utfordringer i grensenære strøk, men det er klart det ikke er ønskelig for oss at grensehandelen øker, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

– Vi ønsker alle våre norske kunder velkommen, er derimot innstillingen til Alexander Johansson, butikksjefen på det nye Systembolaget.

LES OGSÅ:

Glad for at det ikke flyttet til Nordby

Norges største polutsalg ligger på Lilleaker i Oslo. Men det som trekker flest norske kunder ligger i Sverige.

– Dette var helt topp. Alt er flott tilrettelagt og det er ikke umulig jeg kommer tilbake, sier en fornøyd Arne Hunn som møtte tidlig opp på åpningen av Systembolaget for å få de varene han skulle ha.

– Dette kommer til å bli en stor forandring, også for nordmennene! Jeg er helt sikker på at dette bolaget er bygget for dem, sier Tom Krans fra Strömstad.

Han legger til at han er dypt takknemlig for at det fortsatt er i byen og ikke flyttet til Nordby-området hvor grensehandelen har sitt satsingsområde.

LES OGSÅ:

Kan få konsekvenser for norske polutsalg

Ifølge Alexander Johansson har ikke svenskene bygget det nye bolaget kun for å glede sine norske kunder.

– Vi er et av Sveriges største systembolag, og vi har ikke tenkt spesifikt på nordmenn da vi bygget her, men på å gi best mulig service til kundene våre, sier han.

– Dette vil nok gå ut over norske polutsalg. Vi har allerede store utfordringer i grensenære strøk, men det er klart det ikke er ønskelig at grensehandelen øker. Kombinert med taxfree-salg, så taper vi markedsandeler. Det er en situasjon som ikke kan forverres over et lengre tidsspenn i fremtiden, sier pressesjef i Vinmonopolet Jens Nordahl.

Det nye Systembolaget er nesten dobbelt så stort som det gamle. Utvalget er ifølge kundene mye større enn tidligere.

– Vi har nå et større sortiment og flere parkeringsplasser, samt enda flere ansatte tilgjengelig, skryter Johansson.