Hopp til innhold

På gata etter varetekt

Utenlandske varetektsfanger løslates og settes på gata helt uten midler til å greie seg. Dette skjer jevnlig i norske fengsler, og ingen har ansvar for oppfølging etter fengslingen.

Illustrasjonsbilde: Fengsel

Utlendinger blir satt på gata etter å ha sittet månedsvis i varetekt.

Foto: Colourbox.no

Situasjonen kan oppstå når en varetektsfengslet person umiddelbart skal løslates etter rettskjennelse.

Da har ikke fengselet noe annet å gjøre enn å sette personen på gata, uansett tidspunkt.

- Vi føler i blant på at vi setter folk på gata uten noe, sier fengselsleder ved Moss Fengsel, Roy Kristensen.

Etter en episode i februar, der en polakk ble løslatt på kvelden, settes nå søkelys på problemet.

Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad i Sarpsborg mener det er uansvarlig å sette utenlandske borgere på gata i Norge uten midler til å komme seg hjem.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Ut i kulda

- Jeg ble løslatt klokka sju på kvelden, jeg kjente ingen og kunne ikke språket. Det var veldig tungt, forteller Grezegorz Jeneralek på telefon fra Polen.

Han ble sluppet ut fra Moss fengsel 17. februar, etter å ha sittet fem og en halv måned i varetekt for et påstått ran. Retten reduserte tiltalen til tyveri.

Jeneralek ble umiddelbart satt på gata i Moss, i bare sommerklær, uten noe sted å dra til, og nesten uten penger.

- Uholdbart, hevder mannens advokat, Harald Otterstad.

- Her holder man en person i varetekt mye lenger enn man skal, og så er det ingen som sørger for hans velferd når han brått slippes ut. Slik kan man ikke ha det, sier Otterstad.

Overnattet på stasjon

Ved Moss fengsel misforsto man Jeneralek, og trodde han sa han ville til Skien, og ga han to hundre kroner til toget. Men, polakken hadde ikke blitt forstått, og reiste til Sarpsborg der politiet hadde hans papirer.

Natten tilbrakte han på Sarpsborg stasjon. Dagen etter traff han tilfeldig en person som skjønte han var i nød, og ga han husly.

- Jeg tok kontakt med Den polske ambassaden, men de sa at dette var mitt problem og at jeg måtte klare meg selv. Heller ikke sosialkontoret ville hjelpe, forteller Jeneralek.

Advokat Otterstad ble den som sørget for å hjelpe polakken til hjemlandet. Han fikk kontakt med et spedisjonsfirma som ga Jeneralek haik med en langtransport til Polen.

- Jeg føler meg veldig såret av behandlingen jeg fikk, og jeg er ikke den første som har fått slik behandling. Det er andre polakker som har opplevd lignende, sier Jeneralek.

Vil granske

Justismyndighetene bekrefter at dette er en gråsone, der ingen egentlig har ansvaret for å følge opp de som har sittet i varetekt, og ikke har noe å gå til på utsiden.

For personer som må hjem til et annet land, oppstår det en meget vanskelig situasjon, der de ikke har midler til å komme seg hjem.

Politimester i Østfold, Otto Stærk, vil nå granske hendelsen og ansvarsforholdet rundt løslatelser av utlendinger fra varetekt.

- Her er det helt klart en gråsone, men da er det om å gjøre å finne løsninger. Når politiet har sørget for at personer har sittet lenge i varetekt er det naturlig av vi bidrar til å finne en løsning også, poengterer han.

Stærk sier også at det ikke er mye politiet kan gjøre i en slik situasjon, siden den innlosjeringen de har å by på ikke er ønskelig når man har sluppet fri..

Advokat Otterstad foreslår at det utstedes rekvisisjoner, slik at løslatte kan få innkvartering på hotell og hjemreise på billigste måte.