Hopp til innhold

En av tre tar p-pillene med høyest risiko

Unge jenter bryr seg ikke om faren for blodpropp når de velger p-piller, ifølge tall fra reseptregisteret. Statens legemiddelverk er bekymret.

P-piller

Kristine Pedersen, Emma Langeland og Malin Aune Kolberg sier de bruker p-piller, selv om de vet det er en risiko ved det.

Foto: Tove Bø / NRK

– Dessverre ser vi at det fortsatt er en del unge jenter som settes på p-piller med forhøyet risiko for blodpropp, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo.

Sigurd Hortemo

Sigurd Hortemo, overlege ved statens legemiddelverk, syns det er viktig å bli bevisst forskjellene i blodpropprisiko.

Foto: Statens Legemiddelverk

Statens legemiddelverk sender nå ut et skriv til allmennleger der de oppfordres til å gi ut de p-pillene med minst risiko for blodpropp til unge jenter.

Tenker ikke på blodpropp

For en jentegjeng ved Drammen videregående skole er ikke faren for blodpropp viktig når de velger type p-piller.

Jeg tenker ikke på blodproppfare jeg. Det er som å kjøre bil, man vet det er farlig, men gjør det for det om. Det er det samme med p-piller, sier Kristine Pedersen (18).

Jentene spør hverandre om råd i valg av p-piller, og de mener det er andre hensyn som er viktigere å ta.

– Jeg sliter med mensensmerter, og ville derfor ha en pille med mye hormoner. Helsesøster anbefalte da Yasmin, og det har fungert bra for meg, sier Emma Langeland (18).

For Constance Maria (18) var sikkerhet mot å bli gravid det viktigste da hun skulle velge p-pille.

– 36-timers piller passer meg best, fordi jeg slurver litt med å ta pillen til samme tidspunkt hver dag. Jeg sliter ikke med smerter og trenger derfor ikke piller med mange hormoner.

Stor forskjell i risiko

Det har lenge vært kjent at p-piller gir risiko for blodpropp. Ny forskning som Statens legemiddelverk har fått fra de europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) viser at risikoen for blodpropp for alle p-pillene er høyere enn først antatt.

– Det er først de senere årene man har blitt sikker på at det er betydelig forskjell i risikoen mellom p-pillene, sier Hortemo.

P-piller

Alle p-piller gir risiko for blodpropp.

Foto: NRK

P-pillene som en av tre får resept på gir dobbelt så stor fare for blodpropp sammenlignet med p-pillene som anbefales av Statens legemiddelverk.

–Velg minipille eller kombinasjonspille

Hortemo anbefaler unge jenter å starte med minipiller, som trolig ikke gir risiko for blodpropp.

– Mange foretrekker likevel andre p-piller som gir risiko for blodpropp, fordi minipiller kan gi uregelmessige blødninger. Da kan en kombinasjonspille som Loette eller Microgyn være gode alternativer, sier Hortemo.

Såkalte kombinasjonspiller inneholder både progeston og østrogen, og det er sammensetningen av disse stoffene som gjør risikoen for blodpropp høyere.
Hvilken type progestron en p-pille består av avgjør også hvor høy risikoen for blodpropp er. Hortemo understreker også at risikoen for blodpropp generelt er lav.

Forholder seg til legemiddelverket

Hexpress er distributør av blant annet Mercilon og Yasmin til det norske markedet. Markedsføringsansvarlig, Teresa Pham, sier at deres produkter naturligvis er godkjent av Statens legemiddelverk.

– Dersom det skjer noen endringer vil vi til enhver tid rette oss mot deres henvisninger, for eksempel hvis noen av produktene blir trukket ut av markedet.

Gratis pille frister

Jenter mellom 16 og 19 år får en hundrelapp av staten som skal dekke tre måneders forbruk av p-piller.

– Mercilon dekkes fullt ut av hundrelappen, mens to av de anbefalte førstevalgene koster mer. Derfor har denne ordningen kanskje bidratt til at mange unge bruker Mercilon, sier Hortemo.

Les: Kvinner under 25 år bør få tilbud om gratis prevensjon

Drammensjenta Kristine Pedersen (18) er enig.

– Ja, det tror jeg faktisk. Noen syns det er kjedelig å bruke penger på p-piller og velger derfor den billigste varianten selv om den har høyest risiko for blodpropp.

For henne og venninnene er derimot ikke pris avgjørende i valget av p-piller. De er enige om at det viktigste er å finne en pille som passer deres kropper og behov.

– Kvinner som har brukt p-piller en stund og har gode erfaringer med sitt merke, trenger ikke bytte til en lavrisiko-pille. Det er fordi risikoen for blodpropp er størst det første halvåret, sier Hortemo.

Les også: