Overser folkeavstemningen

Ordfører-striden på nesodden har vært tema på høyeste hold i regjeringspartiene Ap og SV.

Nina Sandberg, ny ordfører på Nesodden

Nina Sandberg (Ap) er Nesoddens nye ordfører, til tross for at folkeavstemningen ga SV's kandidat langt flere stemmer.

Foto: Daniel Bjur / NRK

Stittende ordfører Christian Hintze Holm fra Sv vant den rådgivende folkeavstemningen klart foran Ap og Høyres kandidater.

Likevel har Ap og Høyre, sammen med Venstre og Fremskrittspartiet, inngått en utradisjonell allianse slik at Ap får ordførervervet.

Den nye ordføreren heter Nina Sandberg, og er Nesoddens første kvinnelige ordfører.

Raymond Johansen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen sier ledelsen i SV reagerer sterkt på utfallet.

– Jeg har fått beskjeder fra partisektretæren og parlamentarisk leder i SV angående denne saken. Jeg er kjent med at de nok hadde ønsket en annen løsning, sier Johansen.

Folkeavstemningen satt til side

Til tross for at SVs Christian Hintze Holm vant den rådgivende folkeavstemmingen om hvem som skulle bli ordfører har Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet gått sammen om å sette folkeavstemningen til side og selv fordele vervene seg imellom.

Det betyr at Arbeiderpartiet får ordføreren, og Høyre varaordføreren.

Silje Schei Tveitdal, partisekretær i SV
Foto: Stig Marlon Weston/SV

– Jeg er uenig i den avgjørelsen, og mener Arbeiderpartiet på Nesodden burde ha lyttet til sine egne velgere, sier partisekretær i SV, Silje Schei Tveitdal, som tror mange velgere nå er skuffa.

– Jeg tror mange som stemte på Christian Hintze Holm, og ønsket han som ordfører, er skuffet over at det partiet de stemte på ikke tar hensyn til hvem de ønsket som ordfører.

– Sterk støtte i kommunestyret

Johansen presiserer at det var en rådgivende folkeavstemning. Han sier det ikke er uvanlig med brede koalisjoner i kommunene og at det må være opp til kommunestyret å velge hvem de vil ha som ordfører.

Han synes ikke det er problematisk å se bort fra den rådgivende folkeavstemningen.

– 21 av 30 kommunestyrerepresentanter støtter den nye arbeiderpartiordføreren. Det er et kraftfullt uttrykk for den sterke støtten hun har som ny ordfører. Det er veldig gledelig, synes Johansen.

– Forklaringsproblem overfor velgerne

Harald Stanghelle
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Politisk kommentator i Aftenposten, Harald Stanghelle, beskriver situasjonen som spesiell.

Han synes det er kunstig å ha en rådgivende folkeavstemning om ordfører før styrkeforholdet i kommunestyret er avgjort, og tror det nå blir vanskelig å forklare velgerne hvorfor man ser bort fra resultatet avstemninga gav.

– Det er klart jeg forstår at det er en viss bitterhet i SV over at Ap er med på å fjerne en populær SV-ordfører. Særlig i og med at man både på landsplan og i partisekretariatet har sagt så klart ifra at normalen bør være at man samarbeider med de andre koalisjonspartnerne, sier Stanghelle.