Overrasket over konsekvensene av Jodel-trusler

Elever ved Halden videregående skole er overrasket over hvor store konsekvenser en spøk på internett kan få.

Elever i Halden

OVERRASKEDE: Sigurd Spørck Thoresen, Madelene Kobbenes og Siri Bjørgengen er sjokkerte over konsekvensene en melding på internett kan få.

Foto: Liv Rønnaug Lilleåsen / NRK

– Det virker så usannsynlig at noe sånt kan skje i lille Halden og i lille Norge. Man tenker jo at det var en dårlig spøk, sier Siri Bjørgengen til NRK.

Bjørgengen går på Halden videregående skole. Natt til tirsdag ble det fremsatt trusler om skyting på skolen og skolen har derfor holdt stengt hele dagen. Truslene ble fremsatt på nettsamfunnet Jodel og politiet pågrep en 16 år gammel gutt i tretiden i natt.

Jodel-melding

TRUSLER: Denne meldingen ble lagt ut på nettsamfunnet Jodel mandag kveld.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Tirsdag morgen meldte nok en gutt seg. Politiet anser nå saken som avsluttet.

– Begge har erkjent å ha fremsatt trusler på Jodel. Guttene er veldig fortvilet og lei seg. Du kan godt si de er angrende syndere som forstår at spøken gikk altfor langt, politistasjonssjef Roger Johannessen ved Halden politistasjon.

Bevæpnet politi utenfor Halden videregående skole

Politiet i Halden tok truslene mot skolen alvorlig og rykket ut med flere bevæpnede politibetjenter.

Foto: Per Øyvind Fange/NRK

Store konsekvenser

Elevene ved skolen er mest overrasket over hvor fort en dårlig spøk viste seg å få store konsekvenser.

Trusler på Jodel

FLERE TRUSLER: Flere hengte seg på den første meldingen som ble lagt ut. Politiet har fått tak i to mindreårige gutter som innrømmer å stå bak meldingene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Det er så lett å bare publisere noe og ikke tenke over konsekvensene. Dette viser jo at ting virkelig får følger. Det er skremmende å tenke på at en liten spøk kan ramme 1000 mennesker og at man kan bli anmeldt, sier Sigurd Spørck Thoresen.

– Det var en ganske tullete melding, men jeg syns litt synd på stakkarene også. De har nok ikke tenkt seg om og kommer til å angre på dette i ettertid, mener Siri Bjørgengen.

Barnevernspedagog Jan Erik Kroglund i Barnevakten er glad for at medelevene til 16-åringene ser alvoret i saken.

– Hadde alle elever tenkt som disse, så hadde det ikke vært noe problem. Det er slik alle burde tenke. Ikke spøk om skyting og bombetrusler på nettet. Man kan mene det er morsomt selv, men det er vanskelig for mottaker å forstå at det var ment morsomt.

– Bruk hodet

Episoden i Halden føyer seg inn i rekken av anonyme trusler som har blitt fremsatt på Jodel de senere årene.

Jan Erik Kroglund

Jan Erik Kroglund i Barnevakten mener man bør være forsiktig med å spøke om skyting på nettet.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen / NRK

To 16-åringer ble i sommer dømt til 60 dagers betinget fengsel for å ha truet med en terroraksjon ved Porsgrunn vgs. Det samme ble en tenåring fra Hedmarken, etter trusler mot Ringsaker vgs.

To menn på 18 og 20 år ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel etter trusler mot Setesdal vgs. i Aust-Agder, og en 25-åring ble dømt til fengsel i tre måneder for trusler mot en kvinnelig student ved Høgskulen i Volda

Kroglund påpeker at disse sakene kan få konsekvenser for ungdommene senere i livet.

– Dette er noe som kan havne på rullebladet deres. Man må bruke hodet. Jeg hadde en lærer på skolen en gang som sa: «Det er ikke viktig å si alt man mener, men å mene alt man sier.» Det ligger mye klokt i den setningen, også når det gjelder nettvett.