Hopp til innhold

Overraskende samarbeid mellom V og Ap

Til tross for at Arbeiderpartiet ble utropt som Venstres hovedmotstander i kommunevalgkampen på nasjonalt plan, deler de to partiene på makta i seks av de ni kommunene som foreløpig er klare i Akershus etter kommunevalget.

Venstre og Arbeiderpartiet

VALGRESULTAT: Som følge av Arbeiderpartiets sterke valgresultat åpner Venstre i flere akershuskommuner for samarbeid for å sikre seg makt.

Foto: Ventre/Arbeiderpartiet

Svein Tore Marthinsen

FORVIRRENDE: Statsviter Svein Tore Marthinsen forstår at velgerne blir forvirret når Venstre og Arbeiderpartiet samarbeider om makten i flere kommuner.

– Dette kan virke forvirrende på en del velgere, sier statsviter Svein Tore Marthinsen.

Valgeksperten synes det er et interessant aspekt, men påpeker at Venstre nasjonalt er en skarpere motstander av Arbeiderpartiet enn lokallagene.

– Det er innslag av pragmatisme i lokalvalgkampen som gjør det lettere å finne sammen i de ulike sakene.

Les: Vil sondere til høyre og venstre

Advarer mot overtolking

I et flertall av Akershuskommunene hvor makt og posisjoner nå er fordelt etter valget, blir det ordfører fra Arbeiderpartiet og varaordfører fra Venstre. Det gjelder Ski, Ås, Skedsmo, Nittedal og Nannestad. I Hurdal blir det derimot ordfører fra Venstre og varaordfører fra Arbeiderpartiet.

Marthinsen mener Venstre ville foretrukket samarbeid mot høyresiden hvis dette ga makt. Så årsaken til samarbeidet ligger i det sterke valget som Arbeiderpartiet gjorde, mener NRK Østlandssendingens valgekspert.

– Jeg tror man skal være forsiktig med å overtolke at Venstre nå etter valget i større grad finner sammen med Arbeiderpartiet. Det er et produkt av valgresultatet.

Vil ha gjennomslag for politikken

Solveig Schytz

VIKTIG: Fylkesleder for Venstre i Akershus Solveig Schytz sier det er viktig for dem å få gjennomslag for politikken sin.

Foto: Gisle Bjørneby

Ennå er det ikke klart hvor mange maktkonstellasjoner Venstre vil havne i ettersom det fortsatt sonderes og forhandles om samarbeid i et flertall av de 22 kommunene i fylket.

– I flere kommuner er det slik at vi kan få gjennomslag for vår politikk hvis vi samarbeider med Arbeiderpartiet, sier fylkesleder for Venstre i Akershus Solveig Schytz .

Så langt har Venstre fått bra uttelling og er med i mange samarbeid, konstaterer venstrelederen fornøyd.

– Det er viktig for å ha mulighet til å gjennomføre politikken vår. Det å få være med å påvirke et flertallsbudsjett er helt avgjørende for å få innflytelse.

Andre konstellasjoner

I noen kommuner har valget resultert i andre samarbeidskonstellasjoner enn rødgrønt styre. På Nesodden blir det Ap-ordfører og Høyre-varaordfører med støtte Miljøpartiet de grønne.

I Aurskog-Høland blir det Ap-ordfører med støtte fra Sp som får varaordføreren, mens det i Oppgård vil bli valgt Høyreordfører og varaordfører fra samme parti med støtte fra Frp og Krf.