Overnattingstilbud kan bli lagt ned

Akuttovernattingstilbud til fattige tilreisende i Oslo kan bli lagt ned. Sosialmedisiner Per Fugelli raser. Venstre sier de skal forsøke å redde tilbudet.

Køen var lang utenfor Røde kors i ettermiddag

Køene har vært lange utenfor overnattingstilbudet til Røde Kors og Kirkens bymisjon. Nå kan det bli lagt ned.

Foto: Dang Trinh / NRK

Per Fugeli

Sosialmedisiner Per Fugelli synes det er umenneskelig å ikke tilby folk ly for natten.

Foto: NRK

Trine Skei Grande

Venstreleder Trine Skei Grande vil kreve at Stortinget beviliger penger til akuttovernatting for tilreisende.

Foto: Bård Ek
Hverken den avgåtte rødgrønne regjeringen eller den blå regjeringen vil gi penger til Røde Kors og Kirkens Bymisjons overnattingstilbud. Dermed kan tilbudet bli lagt ned allerede ved nyttår, skriver Aftenposten.

Siden akuttovernattingen for fattige tilreisende åpnet i juni har de hatt over 1000 forskjellige brukere. Hver dag er det køer av folk som vil sove i en seng. Hver dag må de avvise folk fordi det er fullt.

– Vi skal for faen bry oss

Professor i sosialmedisin Per Fugelli, er opprørt.

– Du og jeg har et ansvar. Vi tilhører menneskeslekten på jorden. Vi skal for faen bry oss om hverandre, og dele på slike helt nødvendinge betingelser for liv - som ly når vinteren kommer til Norge.

Han er bekymret for at folk nå må sove ute, under broer og presenninger i mange minusgrader.

– Det skremmer meg som et mulig signal om at vi står foran en råere politikk i dette landet. Mer til meg og mine og den vellykkede majoritet. Mindre medfølelse, mindre samhold med de som ikke fikser livet i konkurranseøkonomien.

Venstre vil kjempe for tilbudet

Venstreleder Trine Skei Grande vil kjempe for å få tiltaket på neste års statsbudsjett under budsjettforhandlingene i Stortinget som pågår nå.

– Først var vi veldig skuffet over at de rødgrønne hadde kuttet et så godt tilbud i utgangspunktet, og så er vi skuffet over at de blå ikke hadde lagt det inn igjen, sier Grande.

Men hun vil ikke love at de klarer å forhandle frem penger til tiltaket.

– Men vi har lagt dette på bordet. Dette er en liten sum som er viktig for byen vår. Det er et godt tilbud for de svakeste, men også for å gjøre byen vår tryggere.

Seksjonsleder for oppvekst og kriseomsorg i Røde Kors Therese Koppang, håper budsjettforhandlingene vil føre til at pengene kommer på plass.

– Hvis vi ikke får penger over statsbudsjettet eller fra andre instanser så kan resultatet bli at vi må stenge. Og vi går inn i en periode der det er vanskeligere å ikke ha et sted å bo i Norge. Så behovet er absolutt like stort og prekært for de det gjelder.

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke kommentere saken utover at det nå foregår forhandlinger om statsbudsjettet, og at de må komme tilbake til saken.