Hopp til innhold

Overgrepstiltalt kontaktet unge jenter via apper

HALDEN (NRK): Mannen i 30-årene, som er tiltalt for seksuelle overgrep mot mindreårige, skal ha byttet apper etter hvor populære de var blant unge jenter.

Aktor Ingrid Vormeland Salte

Aktor Ingrid Vormeland Salte sier at det er en omfattende og alvorlig tiltale som skal behandles i Halden tingrett de neste to ukene.

Foto: CHRISTIAN NICOLAI BJØRKE / NRK

Mannen møtte i Halden tingrett onsdag, tiltalt for en rekke seksuelle overgrep mot mindreårige jenter. Tiltalen inneholder totalt 69 punkter, og det er 58 fornærmede i saken.

– Saken startet ved at en av jentene anmeldte en voldtekt. Da politiet ransaket hjemme hos mannen, oppdaget man at han hadde hatt kontakt med en rekke ulike jenter via internett. Politiet har funnet frem til disse jentene via søk på det åpne nettet, sier aktor i saken, statsadvokat Ingrid Vormeland Salte.

Politiet vet også at mannen har vært i kontakt med enda flere jenter, men de har ikke klart å identifisere dem. Jentene har i all hovedsak vært mellom 12 og 16 år gamle.

– Var hyggelig og lyttende

I retten forklarte aktoren at mannen skal ha brukt forskjellige typer apper for å komme i kontakt med jentene.

I august 2016 skal mannen ha tatt kontakt med flere jenter via appen musical.ly og sendt dem meldinger med seksuelle tilnærminger. Blant annet ting som «Liker du å suge?» og «Deilig du er. Den digge kroppen.»

Ifølge Salte har mannen også byttet apper etter hvor populære de til enhver tid har vært blant unge jenter. Blant appene nevnes Snapchat, Kick og musical.ly.

Han skal ha vært hyggelig og lyttende i samtalene med jentene, og snakket om hverdagslige ting før han begynte å snakke om sex.

Knut Angrim Øvergaard

Knut Angrim Øvergaard forsvarer den tiltalte mannen i 30-årene.

Foto: CHRISTIAN NICOLAI BJØRKE / NRK

– Han er uenig i at han bevisst har gått etter unge jenter. Sosiale relasjoner er det viktigste for han, ikke det seksuelle, sier mannens advokat, Knut Agrim Øvergaard.

Risikerer forvaring

Ifølge statsadvokat Ingrid Vormeland Salte har flere av tiltalepunktene en strafferamme på opp mot 21 års fengsel.

– Det er en svært alvorlig sak. Han har også blitt straffet for tilsvarende forhold tidligere. Det er nedlagt forbehold om påstand om forvaring, sier Salte.

Mannen erkjente straffskyld for deler av tiltalen i retten.

– Han erkjenner deler av tiltalen som går på for ung alder. Derimot erkjenner han ikke det som går på tvang, vold og å forlede eller lure, sier mannens advokat, Knut Agrim Øvergaard.