Hopp til innhold

Frykter overgrepssommer: Håper video vil få flere ungdommer til å søke hjelp

Overgrepsmottaket i Østfold frykter flere seksuelle overgrep når samfunnet åpner opp i sommer. Nå har de delt en ny video for å spre kunnskap.

Tre skjermbilder fra en overgrepsmottaket i Østfolds overgrepsforebyggende film.

I overgrepsmottaket i Østfolds nyeste video får man et innblikk i «Emilie» sin opplevelse av dagen etter en klassefest.

Foto: Skjermdump / Overgrepsmottaket i Østfold

– Da det begynte å åpne igjen i fjor, hadde vi veldig mange pasienter inne hos oss i juli. Mer enn dobbelt så mange som normalt, sier Ann Helen Lomsdalen.

Lederen for overgrepsmottaket i Østfold frykter at det samme vil skje i år. Hun råder foreldre til å ha tett kontakt med barna sine i sommer.

Ann Helen Lomsdalen

Ann Helen Lomsdalen håper deres nyeste video kan senke terskelen for å be om hjelp når man har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Hun er leder for overgrepsmottaket i Østfold.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Det er viktig å ha en åpen dialog med barna sine om dette når de kommer i en alder hvor man vet at de begynner å utforske sin egen og andres seksualitet, sier hun.

I helgen slo politiet og overgrepsmottaket i Agder alarm om en urovekkende trend. Ungdom helt ned i 13-års alderen selger seksuelle tjenester gjennom sosiale medier.

Flere personer i fylket er nå siktet for grove seksuelle overgrep i et titalls saker.

Politiet i Øst ser den samme trenden.

– Vi ser med bekymring på denne utvikling, der det både skjer flere overgrep og at unge jenter tenker at det er greit å selge seksualiserte bilder for å tjene litt penger, sier avsnittsleder Kjersti Fagerli i Øst politidistrikt til Fredriksstad Blad.

Håper video sprer kunnskap

Overgrepsmottaket i Østfold delte nylig en video på Facebook som viser hvordan den unge jenta «Emilie» oppsøker hjelp etter å ha blitt utsatt for en sovevoldtekt på fest.

Lomsdalen håper videoen bidrar til at flere tar kontakt.

– Vi vet at terskelen for å søke hjelp er høy, fordi de fleste som utsettes for overgrep føler skam og skyld. Hvis man i tillegg har vært på en fest hvor det er restriksjoner for hvor mange man kan være sammen, så kan kanskje det være en grunn til at noen ikke har kommet til oss.

Se utdrag av videoen her:

Fiktiv video for overgrepsmottaket i Østfold som viste de første grusomme minuttene etter en sovevoldtekt. Video: Lucky View

Video: Overgrepsmottaket i Østfold/Lucky View

Overgrepsmottaket delte allerede i 2018 den første delen av historien om Emilie. Den gang handlet videoen om de første grusomme minuttene etter den fiktive sovevoldtekten.

Filmen ble sett over én million ganger på under ett døgn og vant flere priser. Den førte også til en stor økning i antall henvendelser til overgrepsmottaket.

– Nå setter vi fokus på det å søke hjelp og viktigheten av det. Og også at «Emilie» involverer foreldrene sine, sier Lomsdalen om den nye filmen.

Margrethe Østerhus.

Margrethe Østerhus er avdelingsleder i Alarmtelefonen. Hun mener det er viktig at foreldre snakker med barn om seksualitet fra de er små.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Margrethe Østerhus i Alarmtelefonen for barn og unge sier til NRK at mange ikke tør å fortelle foreldrene sine om hva som har skjedd.

– De skammer seg og er redde for at de skal få greie på det, sier hun.

Alarmtelefonen er en landsdekkende, døgnbemannet tjeneste både på telefon og chat. De har hatt i overkant av 2000 samtaler i måneden siden tjenesten åpnet i april i fjor.

Vil få bukt med mørketallene

Med filmen ønsker produksjonsselskapet Lucky View å gjøre folk bevisst på at overgrep er noe som skjer ofte, samtidig som de ønsker å få ned de store mørketallene.

– Det endelige hovedmålet – som vi jobber med overgrepsmottaket i Østfold om – er å senke terskelen for å ta kontakt. Det å faktisk ta det steget og søke profesjonell hjelp, som kan være et veldig stort steg for mange, sier daglig leder Christoffer Pettersen i Lucky View.