Hopp til innhold

Ap og Frp går sammen om å overby SVs Tøyen-pakke

Ap og Frp vil selge Lambda-tomta i Bjørvika og utlyse arkitektkonkurranser for nytt Munch-museum på Tøyen og Tullinløkka.

Libe Rieber-Mohn

En halv time før pressekonferansen tirsdag fikk Libe Rieber-Mohn (Ap) vite at SV var blitt enig med byrådspartiene om Tøyenpakke i bytte mot Munch til Bjørvika. - Hva tenkte du da? - Jeg ble veldig overrasket, jeg trodde SV og AP var enige om å gå videre med Tøyenalternativet. - Har Ap hatt egne forhandlinger med byrådspartiene? - Nei.

Foto: NRK

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr (FrP).

Foto: NRK
Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke (V).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Ivar Johansen (SV) Oslo Bystyre

Ivar Johansen (SV).

Foto: Beate Riiser Larsen / NRK

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet lanserte i bystyrets finanskomite onsdag ettermiddag sin egen tiltakspakke for Tøyen der de overbyr Tøyen-satsingen til SV og byrådspartiene.

I går ble det kjent at SV sikrer flertall for nytt Munch-museum i Bjørvika, mot at byrådspartiene støtter en ti-punkts-plan for opprusting av Tøyen.

Ap og Frp foreslår på sin side å selge Lambda-tomta i Bjørvika og utlyse en parallell arkitektkonkurranse for nytt Munchmuseum på Tøyen og Tullinløkka.

– Nå strekker vi ut en hånd til SV og inviterer dem til å være med på dette forslaget, sier Jøran Kallmyr i Frp.

Kallmyr mener SV kan få realisert alle forslagene sine om opprusting av Tøyen, og likevel beholde Munchmuseet på Tøyen, slik SV har ønsket det.

– Men SV var litt utålmodige, og hoppet på agnet fra byrådet.

Ber staten om penger

Forslaget som Ap og Frp er enige om innebærer at kommunen skal be staten om å bli med på å satse på Gamle Oslo og Oslo Indre Øst i ti år. Kommunen og staten skal bruke 50 millioner hver hvert år, men Ap og Frp lokalt vil gi 25 millioner med en gang for å kunne starte i år.

Høsten 2013 skal et forprosjekt settes i gang. I forslaget skriver Ap og Frp.

– Viktige momenter i forprosjektets arbeid skal være å definere innsatsområder og hovedmål, klargjøre økonomiske behov og foreslå finansieringsmuligheter, foreslå fremtidige prosjektorganisering og samarbeidsformer, lage skisse til fremdriftsplan.

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn sier at Ap og Frp la frem dagens forslag fordi det er et stort behov for å få til mer for Tøyen enn det SV har fått til.

– Og det mener SV også.

– Hva hadde dere tenkt å gjøre om ikke Lambda-Tøyen-enigheten ble lansert i går?

– Da var Ap´s plan å gå videre med en arkitektkonkurranse for Tøyen-alternativet, sier Libe Rieber-Mohn.

– Et politisk spill

Kulturbyråd Hallstein Bjercke i Venstre sier at de to partiene, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, bare spiller et politisk spill.

– Det er tydelig at de har behov for oppmerksomhet. I går gjorde vi et historisk vedtak, og vi brakte anstendighet tilbake til oslopolitikken.

– Jeg er overrasket over at Bjercke kan snakke slik. Det skulle bare mangle at vi ikke skulle fremme vår egen politikk. Det får være grenser, sier Libe Rieber-Mohn.

– Toget har gått

Uansett, SVs Ivar Johansen sier at det ikke er behov for flere utredninger nå. Nå skal vedtakene realiseres.

– Toget har for lengst forlatt perrongen. Forhandlingene er gjort. Munchmuseet skal på plass, og det skal være i Bjørvika, sier Ivar Johansen.

Johansen sier videre at de forslagene Ap og Frp kommer med nå spriker.

– De to partiene har forskjellige meninger om finansiering, beliggenhet og eierskap. De må jo ha et flertall i bystyret, og det får de ikke.

Vil etablere folkehelseprosjekt

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet skriver at de vil vurdere å lage et forebyggende helseprosjekt med fokus på ernæring og tannhelse.

I tillegg vil partiene tilrettelegge bedre for uorganisert aktivitet med trygge lekeplasser, lage flere sykkelruter og lage et prosjekt for å bekjempe bruk av khat.

Partiene vil at umiddelbart forsterke søppelrydding på gater, torg og plasser.

Det etableres et vitensenter på Tøyen, i samarbeid med Norsk Teknisk Museum. Arbeidet igangsettes umiddelbart.

Hallstein Bjercke

Hallstein Bjercke mens møtet i finanskomiteen pågikk onsdag kveld.

Foto: Vegar Erstad / NRK