Over 80 prosent vil stemme om OL

Engasjementet for en folkeavstemning om OL i Oslo er stort. 83 prosent av befolkningen i Oslo varsler at de vil bruke stemmeretten.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut. Nå viser en ny undersøkelse at over 80 prosent vil stemme ved folkeavstemningen om OL og Paralympics.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Den 9. september skal befolkningen i Oslo si sin mening om OL og Paralympics i 2022. Folkeavstemningen gjennomføres samtidig med stortingsvalget.

I en undersøkelse Respons Analyse har gjort på oppdrag fra Oslo2022, sier hele 83 prosent av befolkningen i Oslo at de vil delta i folkeavstemningen om OL.

Artikkelen fortsetter under illustrasjonen

Postitv eller negativ til OL

Blant de som vil delta i folkeavstemningen og samtidig har gjort seg opp en mening stiller 60 prosent seg positive til OL.

Over halvparten positive

De høye tallene gleder OL-direktøren.

Eli Grimsby, OL-direktør

OL-direktør Eli Grimsby er svært interessert i å vite hva Oslo-folk mener om vinterleker i Oslo.

Foto: Jan Palmers / NRK

– Vi er fornøyd med at så mange sier at de vil delta i folkeavstemningen. Når det først er bestemt at det skal være en folkeavstemning, er det klart vi er interessert i å vite hva folk mener, sier Eli Grimsby.

Blant de som vil delta i folkeavstemningen og samtidig har gjort seg opp en mening stiller 60 prosent seg positive til OL og Paralympics i Oslo, mens 40 prosent stiller seg negative.

Da Norstat gjennomførte en spørreundersøkelse om OL på vegne av NRK i mars, kom det frem at halvparten av befolkningen ikke ønsker et OL.

Det var imidlertid flest positive i Oslo.

God Norgesreklame

I samme undersøkelsen sier 78 prosent seg enige i at OL og Paralympics vil være både god Oslo- og Norgesreklame.

I tillegg mener 63 prosent at lekene vil sørge for raskere utbygging av idrettsanlegg og infrastruktur i Oslo.

Grimsby er ikke overrasket over at mange mener vinterlekene vil være både god reklame for både byen og Norge.

– OL og Paralympics er verdens største arrangement og gir oss en unik mulighet til å vise fram Norge som vintersportsdestinasjon, som moderne kunnskapssamfunn og en attraktiv samarbeidspartner.

Oslo bystyre behandler saken 5. juni og dagen etter sendes søknaden om støtte og garanti fra staten. Tilsammen må staten garantere for rundt 30 milliarder kroner.