Hopp til innhold

1100 personer i karantene i Fredrikstad og Sarpsborg

Den siste uken har det vært kraftig økning i antall smittede i Sarpsborg og Fredrikstad. Skoler, barnehager og helseinstitusjoner er berørt.

Sarpsborg legevakt

STORT SMITTEUTBRUDD: Det har vært en kraftig økning i antall smittede i Sarpsborg de siste dagene.

Foto: Heidi Gomnæs

– Når det blir så store tall skal det nå lite til før vi mister kontrollen over smitteveiene og ikke lenger klare å ramme inn utbruddet.

Det sier kommuneoverlege i Fredrikstad, Sofie Lund Danielsen på kommunens nettsider.

Tilsammen 1100 personer er satt i karantene i de to byene den siste tiden. Nær 600 er i karantene i Fredrikstad, 500 i Sarpsborg. Det er både barn og unge ved skoler og barnehager, i tillegg til ansatte og brukere ved helseinstitusjoner.

Tidligere denne uken ble det kjent at den kraftige smitteøkningen i de to byene skal ha startet under feiringen av en muslimsk høytid i Sarpsborg.

Minst en person skal ha vært smittet da vedkommende deltok på feiringen.

Fredag kveld ble det bekreftet ni nye smittetilfeller i Sarpsborg og 40 i Fredrikstad. Totalt er 150 personer smittet etter feiringen.

Har god kontroll på situasjonen

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NRK at myndighetene følger nøye med på de lokale smitteutbruddene i Sarpsborg og Fredrikstad.

Hun mener det viktigste nå, er å følge strategien myndighetene har lagt for å få kontroll over situasjonen.

– Vår strategi er at vi skal teste, isolere, smittespore og sette folk i karantene. Så lenge vi opplever dette som lokale utbrudd knyttet til enkelte situasjoner og enkeltområder, så er det denne strategien vi følger for å bekjempe og ha kontroll, sier Solberg.

Solberg

Statsminister Erna Solberg sier at det er viktig at kommunene følger helsemyndighetenes strategi for å få kontroll.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kommuneoverlege Siri Brelin i Sarpsborg sier kommunen føler at de har relativt god kontroll på det nye utbruddet. Så langt kan de spore hvert tilfelle.

Totalt gjennom pandemien er det 149 personer som er smittet i Sarpsborg.

– Det aller meste er allerede kjent for befolkningen at stammer fra en forsamling i et religiøst samfunn, sier hun.

– I Indre Østfold så stengte de ned kommunen i over en uke. Kan det bli aktuelt å gjøre noe tilsvarende i Sarpsborg?

– Dette er ting som vurderes fortløpende, men foreløpig har det ikke vært sånn at man har tenkt at det har vært nødvendig.

Vurderer tiltak time for time

Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap) er ikke bekymret for situasjonen så lenge kommunen klarer å spore smitten. Men han sier situasjonen er alvorlig.

– Jeg tenker at det er en krevende situasjon, særlig for de som har blitt syke, men også for de som må gå i karantene. Så det er klart at med en så stor lokal smittetopp her i Sarpsborg, så er det klart at det er en alvorlig situasjon.

Sindre Martinsen-Evje

HAR KONTROLL: Ordfører i Sarpsborg, Sindre Martinsen-Evje (Ap), sier de per nå kan spore smitten i hvert tilfelle.

Martinsen-Evje sier kommunen vurderer tiltak time for time.

– Alle må huske på å holde avstand

Tidligere denne uken sa kommuneoverlege i Fredrikstad, Sofie Lund Danielsen at utbruddet er en påminnelse om at vi fortsatt må ta situasjonen på alvor.

– Jeg kan ikke uttale meg om smittevernreglene har blitt fulgt på dette arrangementet. Men dette er en påminnelse om at vi alle må huske på å holde avstand og ikke minst holde oss hjemme hvis vi har symptomer.

Begge kommunene jobber med å få oversikt over nærkontakter etter utbruddet.

Kommunene kontakter alle som har vært på arrangementet. Ved hvert positive tilfelle jobber de med smittesporing.