Over 100 bilbranner kan være påsatt i Oslo siden 2017

Rundt en tredel av alle bilbrannene i Oslo politidistrikt siden 2017 kan være påsatt. De fleste sakene henlegges.

Bilbrann på Kalbakken

Natt til 24. august begynnte det å brenne i en bil på Kalbakken. Brannen er en av mange politiet mistenker er påsatt.

Foto: Svein Olsson / NRK

Laster Twitter-innhold

– Vi fikk beskjed klokken fem på to i natt, at to biler brant i St. Hallvards gate og at det var spredning til nærliggende bygg, forteller Kim Vinsland, oppdragsleder i Oslo-politiet.

Natt til idag skjedde det igjen. Meldinger om bilbranner i Oslo sentrum. En person ble sett løpende fra stedet.

Nå kommer det fram at det fra starten av 2017 til 1. april i år har vært 123 bilbranner i Oslo som politiet tror kan være påsatt.

Det skriver justis- og beredskapsminister Jøran Kallmyr (Frp) i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Jan Bøhler.

LES OGSÅ:

En tredel kan være påsatt

Jan Bøhler
Foto: Truls Aagedal / NRK

I august ba Bøhler statsråden om en oversikt over hvor mange bilbranner politiet har etterforsket i 2017, 2018 og 2019, og en oversikt over hvor mange saker som er oppklart, og hvor mange gjerningspersoner som er tiltalt og eventuelt dømt.

I sitt svar skriver justisminister Kallmyr:

– I 2017 ble det registrert 153 bilbranner, hvorav 62 kan være påsatt. I 2018 er det registrert 186 bilbranner, av disse kan 53 være påsatt. For 2019 foreligger det kun tall for perioden 1. januar til 1. april. Det er registrert 21 saker, hvorav åtte kan være påsatt.

Statsråden understreker at det ikke finnes egne statistikkgrupper for bil- og garasjebranner i politiets straffesaksregister, og tar også forbehold om ulik registreringspraksis.

– Det antas at en tredel av bilbrannene skyldes tekniske årsaker, en tredel forsikringssvindel, og den siste tredjedelen påsatt som trusler eller skadeverk, skriver Kallmyr.

Bilbrann på Kalbakken

Natt til 24. august begynnte det å brenne i en bil på Kalbakken. Brannen er en av mange politiet mistenker er påsatt.

Foto: Svein Olsson / NRK

De fleste sakene henlegges

Kallmyr
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Justisministeren har ikke hatt tid til å finne ut hvor mange av brannene som er oppklart, og hvor mange som er tiltalt og dømt.

– Det jeg kan si er at Politidirektoratet oppgir at det generelt er utfordrende å oppklare bilbranner. Mangel på bevis medfører at de fleste sakene henlegges på grunn av ukjent gjerningsperson. Det er sjeldent at politiet har tekniske spor som kan knytte en konkret gjerningsperson til åstedet, skriver Kallmyr.

LES OGSÅ: Fem bilbranner i Oslo på ett døgn