Hopp til innhold

OUS vurderer gjenåpning av Aker sykehus

Oslo universitetssykehus vil utrede om Aker skal gjenoppstå som lokalsykehus. Det bekrefter administrerende direktør Bjørn Erikstein før torsdagens styremøte.

Aker sykehus

KAN ÅPNE IGJEN? Før styrmøtet torsdag skriver administrerende direktør i OUS, Bjørn Erikstein, til NRK at Aker sykehus er et mulig alternativ som lokalsykehus i Oslo.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

I 2010 ble Aker sykehus i Groruddalen lagt ned som en direkte konsekvens av den omstridte hovedstadsprosessen og samlingen av Oslo-sykehusene i Oslo universitetssykehus (OUS).

Nå ønsker sykehusledelsen ved OUS å ta skrittet fullt ut og samle Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Ullevål fysisk. Det foretrukne alternativet er et gigantsykehus til 43 milliarder kroner på Gaustad Sør, det såkalte Campus Oslo.

Ledelsen i Oslo universitetssykehus vil i denne forbindelsen utrede en gjenåpning av Aker som fullverdig sykehus.

Aker-forkjemper Are Saastad mener at det er bra ledelsen vil se på Aker igjen, men påpeker at det er langt fra godt nok.

– Det endelige beviset på at nedleggingen var feil ser man i den daglige driften av OUS og Ahus, som begge sliter forferdelig. Nedleggelsen gjorde at man mistet kapasitet som Oslo sårt trenger, sier Saastad.

Are Saastad, fagforbundsleiar Aker sjukehus

FOR GJENÅPNING: Are Saastad i spissen for en demonstrasjon Aker sykehus' Venner arrangerte foran Stortinget i 2009. Nå mener han ledelsen i OUS har krøpet til korset når de vil utrede om Aker kan gjenåpnes.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det åpenbare alternativet

I høringsrunden har planene om Campus Oslo møtt sterk kritikk fra mange hold. Oslo kommune påpeker at byens behov for lokalsykehus later til å være glemt.

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen anbefaler at det bygges et nytt sykehus i Oslo øst, der befolkningsveksten vil bli sterkest. Han trekker fram Aker som et alternativ.

– Aker er det åpenbare alternativet fordi det både har vært lokalsykehus, har store tomtearealer og ligger sentralt for største deler av Oslos befolkning, sier Fredriksen.

Vil vurdere flere alternativer

Bjørn Erikstein

Administrerende direktør for Oslo universitetssykehus, Bjørn Erikstein.

Foto: Marit Kolberg

I sin innstilling til styremøtet torsdag vil administrerende direktør Bjørn Erikstein gå videre med gigantplanene på Gaustad, men han vil også utrede et mulig lokalsykehus.

Ifølge informasjonsavdelingen ved sykehuset vil ikke ledelsen la seg intervjue om saken før styremøtet, men Erikstein skriver følgende til NRK:

«Aker er et mulig lokaliseringsalternativ, men også lokalisasjoner lenger øst/sør i byen må vurderes.»

Ifølge Aker-forkjemper Are Saastad er det bare én mulighet.

– Aker står der allerede og kan videreutvikles. Det er snakket om andre lokaliseringsalternativer, men det er bare spill for galleriet og mest sannsynlig et forsøk på å unngå et prestisjenederlag, sier han.