Østfolding tiltalt for terrorplanlegging

Mannen som ble pågrepet i en politiaksjon i Greåker i desember er tiltalt for terror.

Terrorsiktet pågrepet på Greåker

PÅGREPET: 24-åringen ble tatt av politiet i sin bolig på Greåker under en aksjon den 5. desember i vinter.

Foto: Andersen, Thomas / NTB scanpix

– Vi mener at han reiste til Syria med ett formål, og det var å knytte seg primært til ISIL eller Jabath al Nusra, og det med tanke på enten selv å begå eller medvirke til at det ble begått straffbare handlinger, altså terrorhandlinger. Det sier statsadvokat Geir Evanger.

Statsadvokat Geir Evanger

Denne saken er alvorligere enn den tre ble dømt for i forrige uke, sier statsadvokat Geir Evanger.

Foto: NRK

Mannens advokat, John Christian Elden, er i retten. Men via SMS opplyser Elden at hans klient benekter straffskyld i saken, noe han har gjort hele tiden.

Etter tiltalen risikerer 24-åringen 20 års fengselsstraff. Saken starter i retten den 22. juni.

– Noe av det mest sentrale er de forberedelsene som skjedde i Norge, og at han reiste ned og sluttet seg til organisasjonen. Og vi mener han har vært der nede, skaffet seg våpen og oppholdt seg sammen med andre bevæpnede, sier Evanger.

Lang bevisliste

Statsadvokaten ønsker ikke å gå i nærmere detaljer om hva mannen skal ha gjort i Syria, men sier de har en lang liste bevis.

– Det er hans egne forklaringer og vitneforklaringer. Beskjeder på sosiale medier står sentralt. Vi har en god del utskrift fra Facebook som står sentralt. Vi har beslag og avlyttingsmateriale.

Dro til Syria i 2013

Tiltalen knytter seg til aktivitet mannen skal ha utført etter at han dro til Syria i september 2013. Statsadvokatene mener han ble enige med en eller flere personer knyttet til terrorlistede organisasjoner som ISIL og Jabath Al Nusra om å begå, eller medvirke til å begå, en eller flere straffbare handlinger.

Påtalemakten mener han skaffet seg våpen og befant seg i Syria med folk knyttet til de to organisasjonene, fram til han ble skutt i venstre ben og returnerte til Norge den 7. februar i fjor.

Tilbake i Norge holdt han kontakten med disse miljøene, informerte dem om at han kunne skaffe dem penger og utstyr. Slik politiet ser det hadde han også kontakt med andre som skulle reise til Syria, og ønsket også å reise tilbake selv.

Den nå 24 år gamle mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen.

Mer alvorlig enn terrordommen i forrige uke

I forrige uke ble tre menn mellom 25 og 30 år dømt etter den nye terrorparagrafen i Straffeloven, §147d. De to hovedmennene i saken ble dømt til over fire års fengsel, lillebroren til den ene fikk en straff på sju måneders fengsel for medvirkning. Saken som involverer Greåker-mannen er av mer alvorlig karakter, mener statsadvokaten.

– Dette er alvorlig. Denne bestemmelsen om terrorforbund har en strafferamme på tolv år. Han er i tillegg tiltalt for deltakelse i en terrororganisasjon. Samlet blir det en strafferamme på inntil 20 år.