Hopp til innhold

Østfold får søke VM i orientering

Sent onsdag kveld kom avgjørelsen. Østfold blir Norges kandidat til å arrangere VM i orientering i 2019.

Olav Lundanes blir verdensmester i orientering på mellomdistanse

Her løper Olav Lundanes inn til VM-gull i orientering i Italia 2011. Får han løpe VM på hjemmebane i Halden i 2019?

Foto: NTB scanpix

Jens Erik Mjølnerød, leder Østfold orienteringskrets, fikk litt etter klokka 21 vite at de ble foretrukket foran Tromsø og Trøndelag.

– Vi fikk en telefon fra orienteringsforbundets president Einar Tommelstad. Møtet deres startet klokka 16, og vi har trippet rundt her og ventet siden da. Så det var deilig å få beskjed nå.

– Dette er det første nåløyet. Det skal også søkes hos det internasjonale forbundet. Vi vet heller ikke om andre land også søker. Men vi har mye større mulighet nå, etter at vi ble den norske kandidaten.

Jens Erik Mjølnerød

– Jens Erik Mjølnerød og de andre ventet i timevis i dag, men fikk til slutt gladbeskjeden fra forbundet. Nå blir spørsmålet om andre land vil søke VM i 2019.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Den internasjonale søknadsfristen er 1. januar. Nå må vi i dialog med Orienteringsforbundet for å levere søknaden, sier Mjølnerød. Visse formaliteter må på plass, så vi har en god jobb å gjøre de nærmeste ukene nå.

Og om Østfold vinner fram i kampen om VM – så starter kanskje kampen om hvor i Østfold det skal være VM?

– Vi har bestemt hvor vi ønsker å arrangere VM, sier Mjølnerød. Det ønsker vi ikke å gå ut med enda, blant annet fordi terreng skal sperres av slik at forholdene blir like for alle løpere. Det skal jo være jomfruelig terreng for andre.

– De som har litt peiling på orientering tenker vel på Halden-traktene?

– Klubbene i Østfold har søkt sammen. Vi har tidligere sagt at vi ser for oss et event-senter i Sarpsborg. Mer enn det vil vi ikke si enda, om hvor finaler skal være. Halden er en by som har mange løpere, men det er ikke gitt at vi skal ha en VM-finale der.

Mulighet for folkefest

Heidi Bagstevold

Orienteringsløper Heidi Østlid Bagstevold.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Orienteringsløper Heidi Bagstevold er glad for at Østfold har blitt valgt som Norges kandidat, og ser for seg mulighetene for en folkefest.

– Det kan bli en stor folkefest med VM her i Østfold, og jeg ser mange muligheter for rekruttering innenfor orientering, sier hun.

Den Fredrikstad-baserte løperen mener terrenget i Østfold er orienteringsteknisk krevende, og egner seg for et VM.

– Det stiller krav til den komplette orienteringsløper - både det å finne frem og å være i god form, sier Bagstevold.

– For alle som driver med toppidrett tror jeg det er noe spesielt med å ha VM på hjemmebane, sier hun og legger til at dette er stort for Norge som orieteringsnasjon.