Østfold-barn dropper bibliotekbøker

Barna i Østfold låner stadig færre bøker på bibliotekene. De låner fire færre bøker i året enn barn i Vestfold.

Barn leser

Østfold-barna leser stadig færre bøker på bibliotekene.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Nye tall viser at hvert Østfold-barn i snitt låner kun åtte bibliotekbøker i året, mot 12 i Vestfold som er best i landet.

– Viktig å lære språket

Bibliotekkonsulent Mona Ekelund ved Østfold Fylkesbibliotek sier det kan få alvorlige konsekvenser dersom barn kutter ut lesingen.

– De som kan noe språk og leser mye, de får stadig mer, mens de som ikke gjør dette og ikke får med seg bøker, ikke synes det er så morsomt og ikke får den riktige inspirasjonen, de faller bare lenger og lenger i bakleksa, dessverre, sier Ekelund.

– Tackler sorger og gleder bedre

Men det er ikke bare rent skolefaglig at de lesende barna vinner. Mona Ekelund viser til forskning av professor i barnepsykologi ved NTNU i Trondheim, Karl Henry Jacobsen.

Han har funnet at de som leser mye tackler livets sorger og gleder bedre.

Eklund mener Østfold-politikerne må lære av Vestfold og bruke mer penger på leseopplevelser fra barna er helt små.

– Ofte har det nok vært sånn at viltre unger som er mer fysiske og ikke har lyst til å sitte og høre på bøker i barnehagen i samlingsstuden, slipper og får lov til å sykle eller løpe litt i stedet. Men når man tillater denne tendensen, vil disse barna, som kanskje trenger det aller mest, gå glipp av ganske mye språkstimulering, sier Ekelund.