Hopp til innhold

Oslos OL-sjanser øker

KOMMENTAR: 12. februar 2022 gjør hun som sin far 28 år tidligere. Som sin første offisielle gjerning som myndig tronarving tenner prinsesse Ingrid Alexandra den olympiske ild på norsk jord.

Kronprins Haakon tenner OL-ilden

Kronprins Haakon hadde æren av å tenne OL-ilden under åpningsseremonien på Lillehammer i 1994.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er selvfølgelig altfor tidlig å slå dette fast som et faktum. Likevel er det flere tegn i tiden som gjør at flere og flere begynner å tro på vinter-OL i Oslo om åtte år.

Det mest åpenbare er at de kanskje argeste konkurrentene har kastet inn håndkleet, først München og nå sist Stockholm/Åre.

Widvey tolkes positivt

Også de nye signalene fra kulturminister Thorhild Widvey blir tolket positivt på ja-siden i Oslos politiske miljø.

Ikke minst indremedisinsk er det nok viktig for kulturministeren å bekjentgjøre at hun jobber aktivt for å kutte OL-kostnader

Olav Juven

Denne uka ble det kjent at kulturministeren stiller klare krav for å innfri Oslo kommune og Norges Idrettsforbunds søknad om statsgaranti. Og uten en garanti fra staten, er det bare å glemme OL.

For å stille en garanti krever Widvey at Oslo velger billigste løsning for OL-landsbyen med deltagerlandsby, medielandsby og mediesenter. Det betyr at Kjelsrud vis-à-vis IKEA i Groruddalen vrakes til fordel for det nær tre milliarder kroner rimeligere Økern-alternativet.

At Widvey involverer seg på denne måten, blir tolket som et tegn på at kulturministeren er innstilt på å si ja til statsgaranti dersom visse forutsetninger blir innfridd.

LES OGSÅ: Regjeringen vraker Groruddals-OL

LES OGSÅ: Kan bli skiarena tross OL-vraking

Så billig som mulig

Og en av de viktigste forutsetningene er altså: Gjør dette så billig som mulig.

Ikke minst indremedisinsk er det nok viktig for kulturministeren å bekjentgjøre at hun jobber aktivt for å kutte OL-kostnader. Først skal regjeringskollegiet overbevises om at tosifrede milliardbeløp skal brukes på en idrettsfest, og det er nok av OL-skeptikere både i Fremskrittspartiet og Høyre.

Sier regjeringen ja, skal alle distriktsrepresentantene på Stortinget overbevises om at det er vel anvendte skattekroner å pøse penger inn i det sentrale østlandsområdet.

Da er byutvikling i Groruddalen et særdeles dårlig argument, i hvert fall dersom skattebetalere i Nord-Norge og på Vestlandet skal betale ekstraregninga for en "transformasjonskraft" på Kjelsrud, for å bruke ett av OL-byråd Hallstein Bjerckes favorittuttrykk.

Grasrotopprør

Med et OL-ja blinkende i det fjerne, er det særlig én ting Oslo-politikerne er opptatt av. Det er at den potensielle vertsbyen fremstår så samlet og entusiastisk som det overhodet lar seg gjøre.

Da er et grasrotopprør i Groruddalen over et tapt skistadion på Grorud det OL-tilhengerne trenger aller minst.

Folk flest i Groruddalen gir blaffen i om OL-landsbyen havner på Kjelsrud eller på Økern. At Paralympics og OL-øvelsene i skiskyting blir avviklet på Grønmo i stedet for på Grorud er også til å leve med for de fleste.

Men at etterbruksanlegget som en skiskytterarena ville vært en garanti for forsvinner, har satt sinnene i kok.

Skiskyting i pukkverk

Historien er kort fortalt denne: Helt siden det var snakk om å søke vinter-OL i 2018, har plan A vært å bygge hovedarenaen for skiskyting og Paralympics i Lillomarka et sted i Groruddalen.

Det er ingenting som skaper mer OL-eufori enn norsk gullrush. Det viste ski-VM i Oslo i 2011 til fulle.

Olav Juven

Området rundt pukkverkene på Grorud har vært det mest aktuelle lokaliseringsalternativet.

Her ligger det i dag et nokså primitivt skianlegg ved navn Lillomarka Arena. Tanken har vært å forvandle dette til et moderne rekrutteringsanlegg for alle typer skiidrett, en etterbruksarena med OL som drahjelp.

Nylig ble området på Grorud vraket som OL-anlegg til fordel for Grønmo, den nedlagte søppelplassen på diametralt motsatt side av byen.

I idrettsmiljøet i Groruddalen er skuffelsen forståelig nok stor. Også lokalpolitikere har begynt å murre. Blant annet har lederne for Arbeiderpartiets fire bydelslag i dalen skrevet protestbrev til partistyret og bystyregruppa. Her krever de at Arbeiderpartiet holder fast ved målet om å utvikle Lillomarka Arena.

Ja takk, begge deler

Og når bystyret neste onsdag skal behandle saken om plassering av OL-anleggene, vil de understreke viktigheten av en utbygging av Lillomarka Arena selv om selve OL-arenaen for skiskyting og paralympiske øvelser havner på Grønmo.

Grunnen til at politikerne omtaler Lillomarka Arena i positive ordelag, er ikke bare at de ser behovet for et rekrutteringsanlegg for skisport på denne siden av byen.

Roe gemyttene

Det er like mye for å roe gemyttene i Groruddalen. Oslo-OL skal fremstå som minst mulig konfliktfylt lokalt overfor nasjonale myndigheter.

Så spørs det hvor mye relativt uforpliktende formuleringer er verdt uten at løftet om å bygge Lillomarka Arena blir gjentatt i et budsjett, med en sekk penger hengende ved seg.

Aller først kan jo Oslo2022-entusiastene krysse fingrene litt ekstra for norsk suksess i Sotsji. Det er ingenting som skaper mer OL-eufori enn norsk gullrush. Det viste ski-VM i Oslo i 2011 til fulle.