Oslokvinne død av svineinfluensa

En kvinne i 30-åra døde av svineinfluensa på Rikshospitalet søndag. Kvinnen fødte et barn på Ullevål for tre uker siden, og ble overført til Rikshospitalet da hun ble alvorlig syk.

Rikshospitalet
Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Når hun ble innlagt til oss så visste vi at hun var alvorlig syk av svineinfluensa, sier Einar Hysing, medisinsk direktør ved Rikshospitalet.

Video nsps_upload_2009_10_5_20_17_31_3299.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se intervjuet med klinikksjef ved Rikshospitalet Øyvind Skraastad her.

Tar seg av de sykeste

Rikshospitalet har som oppgave å ta seg av pasienter med akutt lungesvikt og får derfor henvist noen svineinfluensapasienter forteller Hysing.

- Vi har rutiner og retningslinjer som vi følger for å ta oss av de sykeste.

Kvinnen fødte ved Ullevåll sykehus, men ble flyttet til Rikshospitalet da hun ble alvorlig syk. Barnet skal være helt friskt og ikke ha noen symptomer på at det har fått H1N1- viruset fra sin mor.

- Vi har rutiner for hvordan vi behandler slike pasienter, sier Hyset.

Han mener det ikke er fare for at andre er blitt smittet og sykehuset kommer ikke til å innføre ekstra tiltak på grunn av dødsfallet.

Gravide blir prioritert

Smittevernoverlege Tore Steen

Smittevernoverlege Tore Steen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Det er naturligvis veldig tragisk at sånt skal skje, etter det jeg skjønner var det en tidligere frisk, gravid kvinne som ble syk og døde, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore Steen.

- Men dessverre er det kjent, allerede fra i vår, at gravide har en økt risiko for komplikasjoner, med denne nye influensaen. Det har vi sett i materiale fra USA. Blant annet derfor er det sånn at gravide blir prioriert veldig høyt når vaksinen kommer, ganske snart.

Kvinnen var gravid da hun ble syk, men barnet som ble født for tre uker siden ser ut til å klare seg fint og er ikke smittet av mors influensa. Kvinnen hadde ingen kjent underliggende sykdom, opplyser helsemyndighetene på nettstedet Pandemi.no.

Det sjette dødsfallet

Dette er det sjette dødsfallet i Norge som kan knyttes til den nye influensaen. Tidligere er det meldt fem dødsfall knyttet til influensa A (H1N1), en mann fra Oppland, en mann fra Telemark, en tenåring fra Vestfold, en kvinne fra Akershus og en dansk mann som oppholdt seg i Norge.

Strengere regler innført i forrige uke

Ahus strammet inn på de besøkende på barselavdelingene i forrige uke. Frykt for svineinfluensa gjorde at verken søsken eller andre fikk lov til å besøke barselavdelingen.

LES MER: Bare pappa får komme på besøk