Oslofolk nest dårligst på refleks

Kun 11 prosent av folk i Oslo bruker refleks, viser nye tall fra Trygg Trafikk. Akershus er hakket bedre med 26 prosent.

Refleks

76 prosent av den voksne befolkningen i Norge dropper refleks.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Trist lesning, sier Stig A. Schibbye i firmaet Refleksconsult som tester ut reflekser for Trygg Trafikk.

I Akershus bruker hver fjerde refleks, mens i Oslo er det bare hver tiende som synes godt i vintermørket. Schibbye vil se en holdningsendring.

– Folk tenker at de ikke trenger refleks når de går på fortauet, eller at de ser bilene og kan selv hoppe unna når de kommer, sier han.

Les også: – Bilførere ser for dårlig

Stor forskjell

Fagsjef for skadeforebygging Fred Nilsen i Sparebank 1 Skadeforsikring peker på viktigheten av refleksbruk.

– Uten refleks har bilføreren bare to sekunder på å oppdage deg. Med refleks gir du bilføreren ti sekunder. Det kan skille mellom liv og død, sier Nilsen i en pressemelding.

Hør NRK Østlandssendingens reporter dele ut reflekser på Nationalteateret for å dra opp snittet i Oslo.

Flinkest i nord

Finnmark topper statistikken. Snaut 50 prosent bruker refleks i det nordlige fylket. På nasjonalt nivå kommer det fram at over 70 prosent av voksne mennesker dropper refleksen i vintermørket.

Det eneste fylket som ligger under Oslo i refleksbruk er Sør-Trøndelag med 9,6 prosent. Det er skuffende lav refleksbruk, skriver Trygg Trafikk.

Les også: Denne kan redde tusener av reinsdyr

Refleksvett

Det er mange ting å tenke på også for dem som allerede bruker refleks. Refleksen bør helst henge på arm eller bein, slik at den er i bevegelse og syns fra flere sider.

– Den største feilen folk gjør er å feste reflekser på ryggsekken til barna sine. Da blir den hengende statisk og synes ikke så godt, sier Schibbye.

Les også: Skolebarn jakter på refleksene

Best før...

Refleksen kan også gå ut på dato. Ligger den urørt kan den holde i flere år, men om den ligger i lomma, får riper og blir slitt mister den effekten.

I tillegg må den være godkjent. Se etter merket CE og nummeret 13356 neste gang du kjøper refleks. Da er den EU-godkjent og gjør deg så synlig som mulig.

Du kan selv teste om din refleks duger ved hjelp av en lommelykt og din egen nesetipp. Hør Stig A. Schibbye forklare hvordan.

Unngå ulykker

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

De siste fem årene har i gjennomsnitt 800 fotgjengere blitt skadet i trafikken. Rundt 30 fotgjengere har mistet livet, i følge Statistisk Sentralbyrå.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter .