Hopp til innhold

Oslo tjener rått på feilparkering

Kommunen tjener mer penger på parkeringsbøter enn det den totalt får inn i parkeringsavgifter.

Parkeringsbot i Oslo

Oslo kommune tjente 110 millioner kroner på parkeringsbøter i fjor. Arkivfoto.

Foto: Petter Sommer / NRK

I fjor ble det skrevet ut 650.000 parkeringsbøter i Norge, 244.000 av dem i Oslo, skriver Kapital.

– Det er et veldig høyt nivå. Jeg tror det nå er viktig at vi får en gjennomgang av parkeringsbransjen, sier Knut Arild Hareide (KrF), som leder Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

I Oslo i fjor ble det skrevet ut 192.386 parkeringsgebyr for ulovlig parkering og 51.811 tilleggsavgifter, som du får når parkeringen har gått ut på tid.

For alle bøtene kunne kommunen innkassere 111 millioner kroner. Til sammenlikning fikk kommunen inn 110 millioner kroner i billettinntekter.

I 2010 ble det skrevet ut 25.000 flere avgifter og gebyrer. Tallet for 2011 er relativt lavt, ifølge kommunen, fordi de i perioder hadde redusert bemanning i kombinasjon med en snørik vinter.

– Må følge trafikkreglene

– Ideelt sett hadde vi ønsket ikke å skrive ut noen gebyrer i det hele tatt, sett at folk fulgte trafikkreglene og ikke parkerte trafikkfarlig og til hinder for kollektivtrafikken og andre, sier seniorkonsulent i Bymiljøetaten i Oslo kommune, Anne Sofie Durkis til Kapital.

Verst er det på Frogner i Oslo, hvor det er registret rundt 49.000 innbyggere. Her ble det skrevet ut over 50.000 bøter i fjor.

– Må oppleves som rettferdig

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide (KrF) mener at man må se nærmere på parkeringsbransjen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Hareide i KrF mener at selskapene hadde vært tjent med å utvise bedre skjønn.

– Jeg tror vi alle forstår at vi må ha parkeringsbøter, men det må oppleves som et regelverk som er i tråd med folks oppfatning av hva som er rett og galt. Er du på et sykehusbesøk og kommer noen minutter for sent til parkeringsanlegget og får bot, vil det oppleves som mer urimelig enn dersom du helt bevisst feilparkerer, sier Hareide.

Til sammen omsatte 26 spurte parkeringsselskaper i Norge for 3,5 milliarder kroner i fjor.

– Vi har hatt en del tilfeller hvor parkeringsselskaper bevisst har hatt altfor dårlig merking, noe som har skapt forvirring for bilistene og generert gode inntekter for parkeringsselskapene, sier Hareide.