Hopp til innhold

Oslo legger kull på hylla

Oslo er ferdig med å støtte forurensende kullkraft. Gjennom kommunens pensjonsforsikring er rundt 40 millioner kroner investert i kullindustri, men nå skal pengene trekkes ut.

Kull

Denne typen industri vil ikke Oslo kommune ha noe med å gjøre mer. Dette bildet er tatt på det CO2-vennlige kullkraftverket Schwarze Pumpe i Tyskland.

Foto: Torstein Paulsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

Det har lenge vært omstridt at Oslo kommune har aksjer og obligasjoner i kullindustrien. Nå vil det borgelige byrådet slutte med dette en gang for alle.

Eirik Lae Solberg

Finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) mener Oslos målsetning om å være en miljøvennlig by er uforenlig med å ha investeringer i kullkraft.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi trekker oss ut av kullselskapene, fordi kraftproduksjon basert på kull er noe av det mest miljøskadelige som finnes innen energisektoren. Vi ønsker å bruke vår eierandel til å fremme mer miljøvennlig energi og et mer miljøvennlig samfunn, sier finansbyråd, Eirik Lae Solberg (H).

Vil sende tydelig signal

Det er gjennom Oslo Pensjonsforsikring AS (OPF), at kommunen investerer i selskaper på samme måte som oljefondet gjør.

– Vi har investert 40 millioner i obligasjoner og aksjer i kull. Det er ikke enorme summer det er snakk om, men vi ønsker likevel å sende et tydelig signal, sier finansbyråden.

Det betyr at hverken pensjonskroner eller noen andre av Oslo kommunes midler skal investeres i kullvirksomhet understreker Solberg.

– Vi vil heller investere i andre aksjer og obligasjoner, fordi vi tror det er mer i tråd med vår målsetning om å være en miljøvennlig by.

Naturvernforbundet jubler

Norges eldste og største miljøorganisasjon gir uforbeholden støtte til utspillet fra Oslos byråd.

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark

Generalsekretær i Naturvernforbundet Maren Esmark er strålende fornøyd med at Oslo ikke lenger vil investere i kull.

Foto: Naturvernforbundet

– Dette er kjempemoro. Vi er veldig glad for at Oslo kommune vil ha sine investeringer kullfrie, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Hun påpeker at andre kommuner har vært tidligere ute, men at det betyr mye at landets største nå melder seg på. I tillegg mener hun Oslos borgerlige byråd med dette sender et sterkt signal til partikollegaer i regjeringen

– Beskjeden kunne ikke vært tydeligere fra en Høyre-kommune til en Høyre-regjering. Det neste man kommer til å ville ut av er olje og gass. Neste naturlige skritt er at regjeringen finner nye løsninger og reduserer tempoet i oljeutvinningen.