Oslo sentrum forlatt og stengt

Dagen etter bombeeksplosjonen er hovedstaden ugjenkjennelig. I tillegg holder alle butikker i sentrum stengt etter anbefalinger fra politiet.

Fortsatt er store områder i Oslo sentrum sperret av. Det er masse glasskår i gatene og opprydningsarbeidet har så vidt begynt.

Væpnet militære

Væpnet militære holder vakt utenfor Stortinget.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

På Youngstorget står væpnet militære klare til å hjelpe politiet, og det er satt opp store sponplater flere steder for å dekke til de knuste vinduene på bakkeplan.

I en pressemelding opplyser politiet at området rundt Regjeringskvartalet kommer til å være stengt fremover.

NRKs reporter på stedet forteller at det er fare for at det som er igjen av glassruter kan falle ut på bakken, og at pressen kun for lov til å bevege seg på et lite område på Youngstorvet.

– Vi blir også bedt om å bevege oss så langt vekk fra de ødelagte bygningene som mulig.

Kjøpesenter stengt

De store sentrene som Oslo City, Byporten, Glassmagasinet, Paleet og Gunerius er stengt, i tillegg til flere enkelte butikker. Både sentrene og butikkene vil åpne gijen når det blir vanlig tilgjengelighet i Oslo sentrum.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiet og Forsvaret fortsetter lørdag med å sikre bygninger og institusjoner som kan være trusselutsatt.

Situasjonen fremstår ikke lenger som uoversiktlig, og oppfordringen om å holde seg borte fra sentrum opphører. Det samme er oppfordringen om ikke å belaste mobilnettet.

Enorme ødeleggelser

Bombeeksplosjonen i Oslo sentrum skjedde klokken 15.26 fredag ettermiddag. Alle vinduene i høyblokken i Regjeringskvartalet ble knust, og i første etasje er nesten hele etasjen blåst vekk.

Sju personer ble drept i angrepet, og minst 15 personer er skadet.

Les: Sosialt samhold på nettet

Også andre bygninger i nærheten av Regjeringskvartalet har fått store skader. Vinduene er blåst ut flere steder. Eksplosjonen skal også ha rammet bygninger på mer enn en kilometer avstand, og smellet har blitt hørt så langt unna som på Nesodden og Prinsdal.

Minst 91 personer er drept i angrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Et ukjent antall mennesker er skadet, og flere er fortsatt savnet.

Unngå bil i sentrum

I Oslo er Ring 1 fortsatt stengt. Statens vegvesen opplyser at det er så mange stengte veier og arbeid i sentrum etter eksplosjonen fredag, at man bør unngå å kjøre dit.

For dem som er i byen går T-banen som normalt. Det samme gjør trikken, med unntak av linje 19 som ikke går over Briskeby, men men over Majorstuen-Homansbyen-Jernbanetorget-Ljabru.

Flere bussruter er endret på grunn av stengingene i sentrum, men Nor-way bussekspress melder at de kjører som normalt fra bussterminalen ved Oslo S.

Høyreekstremist pågrepet

Ved 20.30-tiden kom det meldinger om at en antatt gjerningsmann var pågrepet etter massedrapet på Utøya. Politiet har senere bekreftet at mannen også kan knyttes til bombeeksplosjonen.

Den pågrepne heter Anders Behring Breivik. Han er 32 år gammel, er fra Oslo og bosatt på Skøyen. Han skal tilhøre et høyreekstremt miljø på Østlandet.

32-åringen hadde registrert to våpen på sitt navn. Ett automatvåpen og en Glockpistol. Politiet har ingen kjennskap til mannen utover dette.

Video DIREKTE: Bombeeksplosjon i Oslo

DIREKTE: NRKs direktesendinger.