Oslo sentrum blir Kristiania

Nå skal Oslo sentrum bytter navn.

Kvadraturen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Et flertall i bystyrets kultur- og utdanningskomité gikk inn for å døpe Oslo sentrum om til Kristiania.

Målet er å styrke identiteten til hovedstadens sentrum og særlig Kvadraturen ved å trekke linjene tilbake i byens historie.

LES OGSÅ: Oslo klar for Kristiania?

- En god idé

Byrådet skal bestemme den geografiske avgrensningen og Byrådsleder Erling Lae sier navnet vil gjelde store deler av dagens sentrum:

- Det gjelder det vi nå veldig upresist kaller sentrum, som ikke er en del av bydelssystemet i Oslo. Men egentlig er jo sentrum mye mer enn det, og sentrum sier jo veldig lite. Så dette synes jeg er en god idé, sier Lae.

Hestetrikk

Trikken i gamle dager.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Si din mening nederst i saken!

Her kan du høre hva folk i Oslo mener om navnet.

Tilbake til opprinnelsen

«Her skal byen ligge» skal Christian den fjerde ha sagt da han grunnla en ny by ved Akershus festning etter at middelalderbyen brant i 1624.

Den dansk-norske kongens byanlegg, den såkalte Kvadraturen, utgjør i dag en vesentlig del av bydel Sentrum. Nå vil man skaper mer liv og røre i området, og knytte det opprinnelige Christiania tettere opp mot resten av byen.

- Det er ikke så veldig ulikt det som var det opprinnelige Kristiania før byutvidelsene begynte utover 1800-tallet, sier Lae.

Kristiania på slutten av 1800 tallet

Slik så det ut i gamle Kristiania.

Navnet er forsøkt lansert tidligere, i forbindelse med den store bydelsreformen i 2004. Forslaget fikk imidlertid få tilbakemeldinger.