Oslo-rektorer skeptiske til hijab-forbud

Et forbud mot hijab i barneskolen får liten støtte blant rektorer i Oslo-skolen. Omfanget er så lite at et forbud er unødvendig, mener rektorene.

Bruker Hijab i barneskolen

IKKE FORBUD: Flere rektorer i Oslo-skolen mener et forbud mot hijab i barneskolen er feil virkemiddel.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

I et intervju med Aftenposten torsdag tok nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, til orde for å forby hijab i barneskolen.

– Vi ville aldri akseptert det hvis en 8-9-åring kom på skolen dag ut og dag inn med miniskjørt og høye hæler, det ville rektor tatt opp. Det samme gjelder for hijaben - det er et plagg som er ment å gjøre kvinner mindre seksuelt attraktive for menn, sier Tajik til NRK.

Hadia Tajik vil ikke konkretisere formen på et slikt forbud:

– Jeg er usikker på om et lovforbud er det mest hensiktsmessige. Det viktige er at rektor opplever ryggdekning til å ta det opp, når det skjer. Og at vi kan være tydelig på at vi ikke aksepterer seksualisering av unger.

Nærbilde av Hadia Tajik (Ap)

HIJAB-FORBUD: Hijab på småjenter er en uakseptabel seksualisering av barn, mener Hadia Tajik (Ap).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

- Ikke forbud

En ringerunde NRK har gjort til flere rektorer på Oslo-skoler med høy andel av elever med minoritetsbakgrunn, viser liten støtte til Tajiks utspill.

- Jeg syns barn på barneskolen skal slippe å bruke hijab. Likevel ville jeg ikke satt inn et forbud mot dette, sier Kristin S. Lyngstad, rektor på Seterbråten skole i bydel Søndre Nordstrand.

På Seterbråten har cirka 80 prosent av elevene minoritetsbakgrunn, omtrent 1 prosent av jentene her bruker hijab, ifølge Lyngstad.

- Det er veldig få som bruker hijab, så jeg ser ikke noen grunn til å lage et problem ut av det. Et forbud blir konfronterende, jeg tror man bør bruke andre virkemidler, som dialog.

– Uproblematisk

Jeriko skole på Lindeberg i Groruddalen har en minoritetsandel på cirka 60 prosent. Rektor Ricke Müller støtter ikke et forbud mot hijab i barneskolen.

Kristin S. Lyngstad

SIER NEI: Rektor ved Seterbråten skole i Oslo, Kristin S. Lyngstad vil ha andre tiltak enn forbud for å forhindre hijab i barneskolen.

Foto: Privat

- Dette bør være opp til foreldrene å avgjøre, jeg ville ikke gått for en slik praksis. Det er ikke naturlig at vi som skole skal regulere dette, på samme måte som vi ikke ville stille oss negative til bruk av kristne symboler.

Müller opplyser at det er svært få av jentene på Jeriko skole som bruker hijab. Bruk av hijab anser hun ikke som et problem.

– Bra å reise debatten

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap), syns det er bra at Hadia Tajik tar opp problemstillingen.

Dahl ønsker ikke å svare på om hun selv ønsker å innføre dette som byråd:

– Det er ikke min oppgave som byråd å vurdere det. Dette er en diskusjon som først og fremst må tas på et nasjonalt nivå, men den vil jeg gjerne delta i. Jeg er veldig glad for at Hadia Tajik har tatt opp denne prinsipielle debatten.