Hopp til innhold

Oslo-politiet: Mye pillesalg blant rumenere – lite prostitusjon

Ifølge politiet selger organiserte, kriminelle rumenere i hovedstaden mest piller, ikke sex. Narkotikasalget er stort og absolutt sammenlignbart med situasjonen i dokumentaren «Lykkelandet».

Tigger i Oslo

TIGGER: Det finnes rumenere i Oslo som kun lever av tigging og flaskepant. Men det er også store organiserte miljøer som hovedsakelig selger piller i det åpne rusmiljøet i hovedstaden.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Det er rumenere som kun driver med tigging, og noen som driver med både tigging og kriminalitet. Men tiggermarkedet i Oslo er mettet. Pillesalg er mye mer innbringende, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon.

Kåre Stølen

– Vi ønsker oss et tiggeforbud, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon i Oslo.

Foto: Eirik Tufteland Kroken/NRK

De som både tigger og selger dop i Oslo er svært godt organiserte, mener politiet.

I dokumentaren «Lykkelandet» dokumenterer NRK et rumensk nettverk som styrer prostitusjons- og tiggermarkedet i Bergen. De siste fem årene er det sendt 100 millioner kroner fra privatpersoner i Bergen til privatpersoner i Romania.

Politiet i Oslo sier at situasjonen i hovedstaden kan sammenlignes med den i Bergen, men med ett unntak: prostitusjon.

– Der er situasjonen ikke tilsvarende i det hele tatt. De holder på med det også, men i langt mindre grad, sier Stølen.

Rivotril og Xanax

I perioden fra januar til mars i år har politiet hittil pågrepet 34 pilleselgere fra Romania. 11 av disse er allerede utvist, mens de andre venter på straffeutmåling, før de også blir sendt ut.

– Det største beslaget vi har gjort er på 22.000 tabletter og omtrent 70.000 kroner i cash, sier han.

Hovedsakelig er det pillene Rivotril og Xanax som blir solgt.

– Det er en egen gruppe i politiet som jobber opp mot det åpne rusmiljøet i Oslo, og den gruppen jobber også med pillesalg blant rumenere.

Tigger i Oslo 2012

RUMENERE: Det rumenske miljøet i hovedstaden er stort, og det er mange forskjellige grupper. Mens noen lever av å kun tigge, er det mange som kombinerer dette med narkotikasalg.

Foto: NRK

Fafo forsvarer omstridt tigger-rapport

Det er ingenting som tyder på at tiggende rumenere i Skandinavia styres av bakmenn eller organiserte kriminelle nettverk, ifølge en Fafo-rapport fra 2015.

Jon Horgen Friberg

– Vi står inne for alle funnene i rapporten, men medieformidlingen ble litt ensidig, sier Jon Horgen Friberg

Foto: FAFO

Brennpunkt-dokumentaren viser noe ganske annet, men Fafo forsvarer fremdeles rapporten sin.

– Fafo konkluderte med at menneskehandel og den type organisering som Brennpunkt dokumenterte i hovedsak var knyttet til narko- og prostitusjonsmarkedet, sier Jon Horgen Friberg, en av forfatteren bak rapporten.

Tiggemarkedet kan i mindre grad sies å være styrt på denne måten.

– Her er det mye mindre penger å hente. Vi fant også utnytting her, men det gjaldt ikke flertallet av dem som lever av tigging og flaskepant, sier Friberg.

– På den tiden var det veldig stor etterspørsel etter en slags moralsk fortelling, er tiggerne snille eller slemme. Media grep tak i enkeltelementer. Dette er en veldig stor og sammensatt gruppe.

Kirkens Bymisjon kritisk til dokumentar

Børre Arnøy, seniorrådgiver, Kirkens Bymisjon

– Det kriminelle nettverket som ble avdekket i Bergen er mennesker som er på vandring fra den ene norske byen til den andre, og kan ikke gjenspeile tiggerne i de ulike byene, mener Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon i Oslo.

Foto: Hans-Kristian Rangnes

Kirkens Bymisjon er bekymret for at hovedinntekten til mange fattige vil falle bort om folk ikke ser menneskene som virkelig trenger hjelp.

– Oppfatningen som har blitt skapt om tiggerne i Bergen er en trussel mot den tilliten tiggerne opplever, sier prest og seniorrådgiver Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon i Oslo.

– Det vi ser i dokumentaren er en hel gjeng med fattige mennesker som har klart å utnytte andre mennesker, men det er ikke det samme som at alle de fattige menneskene er kriminelle, sier Arnøy.