Hopp til innhold

Oslo-OL i 2022 kan bli billigere enn antatt

Oslo-OL i 2022 kan bli halvannen milliard kroner billigere enn antatt. Sponsorinntekter og tv-inntekter fra IOC ligger nemlig an til bli langt høyere enn Oslo har budsjettert med.

Skisse for OL i Oslo i 2022

BILLIGERE: I søknaden har Oslo budsjettert med 35 milliarder kroner i statsgaranti, men slik det ser ut nå er det ikke sikkert de vil trenge så mye.

Foto: Eva Marie Bulai

Dette er inntekter som øker fra OL til OL og som Den internasjonale olympiske komite (IOC) garanterer. Beskjeden om midlene kom på pressekonferansen i sveitsiske Lausanne i går, der Oslo også ble utpekt som kandidatby.

Øker stadig

IOC-president Thomas Bach kunngjer kandidatane til 2022-OL

Thomas Bach, IOC-president

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

I Sotsji sist vinter beløp disse inntektene seg til 750 millioner dollar. I sørkoreanske Pyeongchang om fire år ventes inntektene å komme opp i nærmere 800 millioner dollar.

Og i 2022 har de trolig økt ytterligere, sa IOC-president Thomas Bach på pressekonferansen i Lausanne.

Nærmere 1,5 milliarder

Basert på dagens dollarkurs nærmer vi oss da fem milliarder norske kroner i inntekter fra IOC.

Én dollar står nå i 6,16 kroner, noe som ikke er noen spesielt høy kurs. 800 millioner dollar tilsvarer da 4,926 milliarder kroner. Øker verdien på rettighetene ytterligere, slik IOC regner med, øker også den reelle inntekten tilsvarende.

Samtidig har Oslo-OL budsjettert med slike inntekter på 3,58 milliarder kroner. Allerede ligger det dermed an til en ekstrainntekt på nesten 1,35 milliarder eller 1350 millioner kroner.

– Billigere

Eli Grimsby

Eli Grimsby, direktør for Oslo2022

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi har visst en stund at det kunne komme slike ekstrainntekter. Nå har vi endelig fått tall på det, sier en fornøyd direktør for Oslo2022, Eli Grimsby.

– Dette betyr også at statsgarantien kan krympes tilsvarende, trolig med ca. 1,5 milliarder kroner.

Oslo2022 har varslet at de vil be om 35 milliarder kroner i statsgaranti; slik det ser ut nå, vil de ikke trenge så mye.

Grimsby understreker at OL-organisasjonen hele tiden har forsøkt å være varsomme og grundige med sine beregninger.

– Vi har vært konservative. Det slår positivt ut nå.

Håper enda billigere

Grimsby legger til at de også kan få flere hyggelige justeringer.

– Vi ser at en del planlagte investeringer kan bli billigere enn ventet. Derfor er vi trygge på tallene våre. Alt i alt tror vi ikke bare at vi kan holde budsjettet vårt, men også komme betydelig lavere enn det vi ber om garanti for.

Pris: 21,7 milliarder

Mens Oslo2022 vil be om en garanti på 35 milliarder kroner – eller kanskje en del mindre nå – er utgiftene for det offentlige anslått til 21,7 milliarder kroner.

Resten vil bli dekket av private investorer, blant annet ved bygging av deltakerlandsby, mediesenter og medielandsby.