Hopp til innhold

Oslo-muslimer er opprørte over terrorstøtte

– Jeg syns ikke de er muslimer i det hele tatt! Muslimsk ungdom er opprørt over den muslimske terrorgruppen IS.

Abbas Weli og Faisal al-Rikabi

Abbas Weli og Faisal al-Rikabi går på Hersleb skole.

«IS» står for islamsk stat, gruppen kalte seg tidligere ISIL.

Terrorgruppen IS er på fremmarsj i Irak og andre steder i Midt-Østen, med sine bestialske henrettelser og radikale standpunkt. Før helgen gikk talsmannen for den norske islamistiske gruppen Profetens Ummah ut og støttet metodene i et intervju med VG-TV.

– Tror ikke de har lest koranen

Hendelsene i Syria opprører mange og er også et av samtaleemnene i skolegårdene i Oslo. På Hersleb videregående skole var muslimsk ungdom opprørte onsdag ettermiddag.

– De er terrorister, fordi de dreper uskyldige folk. De dreper barn og mødre foran familien, de kidnapper barn som er under fem år. De er rett og slett terrorister, sier Abbas Weli.

– Jeg syns ikke de er muslimer i det hele tatt! For islam har ikke sagt at du skal drepe noen. Islam er frivillig. Islam sier: du har din religion og vi har vår egen religion. Men de der vet ikke om islam, jeg tror ikke de har lest koranen, de har tolka det på en feil måte rett og slett, sier Faisal al-Rikabi.

Ungdom på Hersleb skole i Oslo om IS.

Det vakte oppsikt da talsmann Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah sa til VG lørdag at den norske islamistgruppen støtter Den islamske staten (IS).

Han forsvarte blant annet halshogging og avkuttede hoder satt på staker.

– Jeg ble dårlig

VG-journalist Shazia Sarwar ble opprørt da hun så og hørte Profetens Ummahs budskap.

– Jeg fikk en fysisk reaksjon faktisk. Jeg ble dårlig. Og som journalist har jeg i utgangspunktet en høy terskel, jeg har sett og hørt litt av hvert. Han var så rolig, så glatt, så overbevisende, - at et så hårreisende budskap var så lett for ham å levere.

Hun mener norske muslimer har vært for vage hittil, oppgitte kanskje over å stadig bli bedt om å ta avstand fra ekstreme holdninger. Nå er det på tide å stå opp for barna våre, forklarer hun og skrev en kommentar i VG om hvordan hun mener ekstremistene er en gift som frarøver oss våre barn og unge.

– Det skjer med helt vanlig norsk ungdom

Det viktigste i denne saken er hvordan ekstremister klarer å rekruttere helt vanlig norsk ungdom, mener Shazia Sarwar.

– Det er ofte høyst oppegående, normale ungdommer som forsvinner inn i dette mørket uten at foreldrene eller familiene klarer å gjøre noe med det. Ofte er ungdommene umulige å nå, eller snu, hvis de ikke selv finner ut at dette er feil.

Journalisten tror alle muslimske foreldre er redde for at ungene deres skal kunne forsvinne inn i ekstremisme, fordi de kan se dette gradvis skje med barna til venner eller bekjente.

– Det finnes ingen garanti for at din oppdragelse eller din forfølgelse av dine barns sosiale vaner kan sette en stopper for det, og det er det som er det mest skremmende.

Hør hele intervjuet med Shazia Sarwar.

 Shazia Sarwar

– Et overveldende flertall av norske muslimer vil ikke ha sharia i Norge. Ikke imamene heller. Av 14 imamer som ble spurt, ønsket ingen å innføre sharia i Norge. De mente det ville vært utakknemlig og urettferdig og at det norske samfunnet allerede behandlet muslimene med respekt, skrev Shazia Sarwar, journalist i VG.

Foto: Elin Martinsen / NRK