Hopp til innhold

Oslo lufthavn: Passasjerer måtte reise uten bagasje

Bagasjeproblemer på Oslo lufthavn skapte lange køer i morgentimene. Nå er problemene løst, men mange tusen passasjerer måtte la bagasjen stå igjen i avgangshallen.

Bagasjeproblemer på Gardermoen

TÅRNER SEG OPP: Problemer med en røntgenmaskin fører til hauger med bagasje og lange køer på Oslo lufthavn.

De tekniske problemene startet i 6-tiden torsdag morgen. Det var røntgenmaskinen i den gamle delen av terminalen, som var ødelagt. Dette rammet spesielt SAS og Widerøe.

– Vi får derfor ikke sendt inn bager til terminalen, sa duty manager for SAS, Jens Christensen til NRK.

Klokken 10.40 meldte Oslo lufthavn at bagasjeanlegget var i gang igjen. Kommer du til Oslo Lufthavn torsdag ettermiddag får du levert bagasjen som vanlig.

– Det røngtenanlegget som ikke virket kan ta 6 000 kofferter i timen, så det ble endel bagasje stående igjen. Flyselskapene tar unna etterhvert. Det er klart, noen får bagasjen sin i dag, men fløy du til et sted det ikke gå flere fly i dag eller morgen kan det ta noen dager å få bagasjen frem, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa.

90.000 reiser i dag

For Norwegian, som holder til i den nye terminalen, har det gått som normalt.

– Det er i øyeblikket lange køer både for å sjekke inn, for å sette fra seg bagasjen og nå også gjennom sikkerhetskontrollen. Det betyr at det nok er en del som ikke vil rekke flyene sine, sa Christensen ved åtte-tiden.

Det er 90.000 som skal fly fra lufthavnen i dag, men Avinor vet ikke hvor mange som er rammet av trøbbelet så langt.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier flyene venter noe på forsinkede passasjerer, men at de må få dem av gårde for at det ikke skal bli følgekonsekvenser på andre lufthavner.

– Skal vi begynne å holde igjen alle flyene, så bryter hele logistikken sammen, sier Johansen.

Samlet bagasjen i avgangshallen

Jens Christensen i SAS fortalte i morgentimene at mange av passasjerene ikke rakk flyene sine på grunn av lange køer. Mange tusen menensker måtte la bagasjen bli igjen, i det som etterhvert ble hauger med bagasje i avgangshallen.

– Vi sjekker inn folk på vanlig måte, og så må de sette fra seg bagasjen i avgangshallen, komme seg på flyene sine og reise. Vi vil deretter ettersende bagasjen, sa han.

Ved ti-tiden ble noe av problemet løst, da SAS fikk opp flere mobile røntgenapparater, slik at de fikk sjekket inn noe bagasje. Det var i hovedsak bagasje som skal til Stockholm og København.

Vidar Grønli, som skal på ferie til Split med familien, har fått levert bagasjen fra seg. Han har fått beskjed om at bagasjen blir samlet opp, og at den trolig vil bli ettersendt.

– Dette er en trist start på ferien, men vi tar det som det kommer, sier Grønli.

Køer på Oslo lufthavn

Denne køen måtte Vidar Grønli stille seg bakerst i for å levere fra seg bagasjen sin.

Foto: Vidar Grønli / Privat